-->

Fren Sistemi

Sinan Tektaş

Fren Sistemi Nedir? 

Emniyetiniz için frenleme sistemi çok önemlidir, bunun için ortalama her 2 yılda bir veya her 20 000 km de bir aracınızın fren sisteminin durumunu kontrol ettirmek de yarar vardır.

Fren sistemi

ABS

ABS nedir? | ABS’nin görevleri | ABS hakkında teknik ve pratik bilgiler | ABS nin faydaları nedir? | ABS Nasıl Çalışır? ABS Fren Sistemi Nasıl Çalısır?

ABS, sert frende tekerleklerin kilitlenmesini önler, böylece sürücüye araç hakimiyetini koruma ve engelleri önleme imkanı verir.

ABS fren sistemi çalışma şartları

Algılayıcılar, her tekerleğin dönme hızını ölçer. Eğer bir tekerlek kilitlenecekse, ABS hesaplayıcısı ABS fren grubu aracılığıyla, kilitlenmesini önlemek için bu tekerlekteki fren basıncını azaltır. Dönme hızı yeterli seviyeye ulaştığında ve kilitlenme riski azaldığında, ABS fren bloğunda bulunan bir hidrolik pompa, bu tekerleğin basıncını normale döndürür. 7 km/saatten düşük hızlarda ABS devreden çıkar.

ABS fren sistemi özel noktalar

ABS hesaplayıcısı, aracın hız bilgisini mültipleks ağa dağıtır. Bu bilgi, aracın hızına bağlı uyarılar için başka hesaplayıcılar tarafından kullanılır. Frenleme Elektronik Dağıtıcı fonksiyonu ABS fonksiyonunun içindedir. REF (Elektronik Fren Dağıtıcı) fonksiyonu, arka tekerleklerin kilitlenmesini önlemek için yük durumuna bağlı olarak frenleme gücünü arka dingile dağıtır. Bu fonksiyon, mekanik fren dağıtıcılarının yerini alır.

BAS (Brake Assist System) Nedir?

Aacil durumlarda fren mesafesini kısaltmaya yönelik geliştirilmiş bir fren destek sistemidir. Sistem, sürücünün frene basma alışkanlıklarını hafızasına kaydederek veri toplar. Sürücünün ortalama frene basma hızını öğrenen sistem, daha hızlı bir frenleme eyleminde BAS devreye girerek çalışır. BAS (Brake Assist System) Nedir?

ESP çalışma şartları

ESP fonksiyonu, aracın güzergahını düzeltmek için frenlere ve motor torkuna etki eder. Fonksiyon, üç işlemden oluşur

Sürücü tarafından istenilen güzergahın direksiyon simidi açı algılayıcısı yardımıyla hesaplanması.

Gerçek güzergâhın, stabilite kontrol akselometre jirometresi yardımıyla hesaplanması.

Tekerleklerden birinin frenlemesiyle ve motor torku adaptasyonuyla güzergâh düzeltme.

Tekerleklerden birinin frenlemesi, aracın kayış aksının etrafında bir dönme torku yaratır. Bu dönme torku, aracın güzergâhını değiştirecektir. Alt-viraj durumunda, ESP hesaplayıcısı arka tekerleklerden birini frenler, üst-viraj durumunda ESP hesaplayıcısı ön tekerleklerden birini frenler.

ESP özel noktalar

ESP fonksiyonu ABS fonksiyonunu içerir. ESP’nin sağladığı destek, fizik yasaları ölçüsünü geçemez. Antipatinaj fonksiyonu (ASR) ESP’nin içinde yer alır. ASR, motor torku regülasyonuyla hızlanma sırasında veya düşük yol tutuşunda tekerleklerin kaymasını önler.

ESP fonksiyonu kısmi olarak aşağıdaki durumlarda devre dışı kalabilir:

Fonksiyon aktif modunda değilse,

Aracın hızı 30 km/s’den düşük ise, Aracın hızı 30 km/s’nin üzerine çıktığında fonksiyon tekrar devreye girer.

Yorumlar


Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!

1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]