Andrew Carnegie Kimdir?
Oleh
Sinan Tektaş
Çelik Devi Andrew Carnegie Kimdir?
Andrew Carnegie, aslen İskoçya’da, 19. yüzyılın ikinci yarısında ABD’de çelik endüstrisinin gelişmesine kendini adayan bir girişimciydi.
Ebeveynleri 1847'de Amerika Birleşik Devletleri'ne göç ettiğinde, Andrew hızla dokuma endüstrisinde çalışmaya başladı ve haftalık 1.20 dolar maaş alarak iplik ve ısıtma ocakları koydu. Tarihçiler, kendisini adanmış, disiplinli, azimli ve entelektüel yetenekli bir çocuk olarak tanımlar.
Daha sonra, Pennsylvania'daki demiryolu endüstrisinde çalıştı ve iş zekası ve vizyonu için hızla ölçeklendirmeyi başardı. Yatırım dünyasında ilk adımlarını attığı "Pennsylvania Demiryolu Şirketi" dir.
20 yaşında, babasının ölümü ile soyadına karşılık gelen her şeyi devralır. Dört yıl sonra, iç savaş başladığında, kendisini yolcu yataklı vagonların mucidi George Pullman'ın şirketi için çalışırken buldu.Birlik Savaş Sekreteri Vekili olan tren şirketi eski ortağı Thomas Scott tarafından Doğu Kıyısı’nın askeri iletişim şefi olarak atandı. 1964 yılında, federal hükümete başkasının yardımcısı olması için para ödeyerek cepheye hizmet etmekten kaçtı. Birliğe olan hizmetinin telgraf iletişimlerinin ve demiryolu hatlarının denetimi ile çoktan gerçekleştiğini savundu.
Carnegie'nin serveti savaştan önce ve savaş sırasında yapılan bir dizi akıllı yatırımdan sonra hızla yükseliyordu; Her iş kararına her zaman eşlik eden büyük bir disiplin ve titizlikle,devam ediyordu. Fırsatı nasıl göreceğini ve yaşadığı aynı zamanda bağlamsallaştırmayı ve harcamalarda tasarrufun sunduğu faydaları iyi anlayabilmeyi biliyordu.
Çelik endüstrisindeki yatırımları, endüstri ve inşaat sektörlerinin yoğun talep ettiği zamanlarda bu piyasayı hızla kontrol etmesini sağladı. Bu, çeliğin işlenmesi ve üretiminde yenilikler geliştirmesine ve sektörü tekelleştirmesine neden oldu. Zaten 1961 yılına gelindiğinde, petrol endüstrisine yatırım yaptığını, birkaç ay içinde büyük karlar elde ettiğini, diğer yatırımlarla birlikte yürüdüğünü görüyoruz. 1967'de, kendi telgraf iletişim şirketi olan "Keystone Telegraph Company" yi kurmak için güçlü bir şekilde hareket etti. Çok akıllıca, rayların üzerine telgraf kabloları kurmayı kabul ederek, tren şirketlerinin sahipleriyle ortaklık kurdu. Bu sağlam bir altyapı oluşturmasına izin verdi.
Andrew Carnegie'nin servetinin ve endüstrisinin ilerleyişini uzun vadede bir kader olarak gören bir kişi olduğu sonucuna varabiliriz; ama aynı zamanda bunu, endüstrileşme kariyerinde ABD'nin milli servetine yapılan bir yatırım olarak görülebilir .Onu vizyon sahibi yapan bu niteliktir.
İdeolog, Eylemci ve hayırsever
Ancak Carnegie, aktivist ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayan tek sistem olarak "kapitalist inancın" bir ideologu idi. Fakat hepsinden önemlisi, Amerikan ulusunun demokrasisinin ilerlemesi için ideolojik ilkeleri sağlayabilecek tek sistem olarak düşünmüştür .
Carnegie'nin ürettiği en önde gelen ve en olgun yazılardan biri olan Zenginlik İncili adlı kitap , ortalama bir birey için kapitalizmin sağlanmasının ve aynı zamanda sanayileşmenin “ fakirlere alıştıklarını” sağlayan bir süreç olarak erdemini ortaya koymaktadır . Asla başaramayacağımı hayal bile edemezdim ” (Carnegie, 1889). 19. yüzyılın sonlarında ABD’nin karşısındaki büyük sorunun zenginlik ile fakir arasındaki eşitsizliğin “ahenkli gelişimi” nin yanı sıra, zenginliğin uygun yönetimi olduğunu düşünüyordu. Anarşist ve sosyalist için her zaman son derece eleştirel olmasına rağmen, toplumu kurmayı başarabilmiş fikirlere karşıydılar.
İdeolojik olarak, sosyal Darwinizm'in sosyal prensiplerini etkilemesi, “en uygun” bilgisinin çıraklara, refahı ilerletecek yaşam yollarının hayatta kalmasını garanti altına almak için bir delegasyonunun olması gerektiği şeklini aldı. Esasen tamamen dezavantajlı ve eşit olmayan bir koşul olacağı anlamına geliyordu.
Bunu, "ırkın" hayatta kalması için gerekli ve faydalı olarak gördü (Carnegie, 1889).
Yazısında, ideolojik temeller şunları vurgulamanın önemini ortaya koymaktadır:
(a) bir kalkınma aracı olarak rekabet ;
(b) kutsal bir prensip olarak özel mülkiyet ,
(c) ve servet biriktirme hakkı
(Capital). Toplumun en büyük ilerlemesine ve medeniyete insan deneyimi için ulaşabileceği bu üç temel vakfı gördü.
Bununla birlikte, bu üç ilkeye, kollektif refahı hedefleyen bireycilik eşlik etmelidir.Eğiliminden en dikkat çekici olanı, hayırseverliğin doğduğu yerdir. Servet idaresine, hayırsever ve refah amaçlı artılar yaratmak için titizlik ve disiplin tarafından aracılık edilmesi gerektiğini düşünüyordu; ve bunun karşılığında, zenginlerin, kolektif iyiliğin peşinde kalıcı iyileştirmeler yapmak için servetlerini paylaşma ve servetlerini verme görevi vardı. Öte yandan, servet yönetiminde başarılı olan adam için ahlaki bir talep gördü. Örneğin, zengin ölen zengin adamın utanç içinde öldüğünü düşündü.Zenginliklerin başarılı olanların kuşaktan kuşağa aktarılması onursuz ve ahlaksızdı..
Son olarak, Andrew Carnegie, ABD tarihinin en zengin ve vizyoner adamlarından biriydi, deneyimine rağmen, kişiliğinin karakterindeki özelliklere ve sermayenin nasıl yönetilmesi ve yönetilmesi gerektiğine dair net bir vizyona sahip. Sanayici olarak görmek yerine, ABD’de bugün “Üçüncü Sektör” dediğimiz şeyin temellerini veren etkili bir hayırsever olarak da anlamalıyız. Profili, bize İç Savaşın sonrasında meydana gelen hızlı gelişme ve sosyal değişimlerden açıkça anlayan biri olarak, bize yüzlerinin her satırında kasıtlı bir işadamı olduğunu gösteriyor .
Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]