Oto Fren Arızaları

Fren sertleşmesi, Fren kirlenmesi, Fren pedalı ne den boşalır, Fren hidrolik sıvısının azalma sebebleri ve Fren ayarı nasıl yapılır
Sinan Tektaş

sinantektas.com : Merhaba Arkadaşlar, bu yazımda sizler için kısaca  Fren sertleşmesi, Fren kirlenmesi, Fren pedalı neden boşalır, Fren hidrolik sıvısının azalma sebebleri ve Fren ayarı nasıl yapılır bilgilerine ayrı ayrı başlıklar altında yer vermek istiyorum, hazırsanız başlayalım.

Oto Fren Arizalari

Fren Sertleşmesi ve Kilitlenmesi Neden Olur?

Aracınızın fren sisteminde oluşabilecek çeşitli sorunlar frenin sertleşmesine ya da kilitlenmesine neden olabilmektedir.

Kir ve neme bağlı olarak hidrolik sıvınız koyulaşarak çamurlaşabilir, bu durum fren pedalının indirilmesinde zorlanmaya neden olabilir. Bu nedenle fren hidroliğinin değişmesi gerekebilir. Aracınızın fren hidroliğini periyodik olarak değiştirmeniz gerekir.

Frenleriniz bir takviye sistemi içerir. Bu sistemin içinde, fren pedalınızı kontrol etmenize yardımcı olan bir vakum diyaframı bulunur.

Hidroforunuzda veya diyaframında, valfinde veya bağlantı hortumunda bir arıza varsa, bu vakumun bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Bu durum freninizin çalışması için fren pedalına daha fazla basmanızı gerektirecektir.

Fren balatalarınız aşındıkça fren disklerini kavramakta güçlük çekecektir bu durumda fren pedalınızın sertleşmesine neden olmaktadır.

Özetlemek gerekirse aracınızla hareket halindeyken ani ve sert fren yapmak, fren hidroliğinde sızma olması (fren hortumunda aşınma), fren balata arızası, fren kaliperinde arıza oluşması gibi sebepler frenin sertleşmesine ya da kilitlenmesine neden olmaktadır.

Özellikle de aracınızdaki hidrofor basıncının düşmesi fren pedalının sertleşmesine ve fren sisteminin kilitlenmesine sebep olmaktadır.

Fren Pedalı Neden Boşalır?

Fren sistemindeki parçaların ne denli önemli olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Fren sistemindeki aksamlardan birinde oluşabilecek sorun / arıza fren pedalının boşalmasına ve fren pedalının görevini yerine getirememesine sebep olmaktadır.

Fren pedalının boşalmasındaki en önemli faktörlerden biri de fren hidrolik sıvısıdır.

Fren hidrolik yağı aracınızda hidrolik fren ve hidrolik debriyaj sistemlerinde kullanılan bir yağ olup fren pedalına uygulanan kuvvetin basınca dönüşmesi ve frenlemenin yapılması görevini üstlenmektedir.

Fren hidrolik yağının seviyesi ve kalitesi fren sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için oldukça önemlidir.

Aracınızın fren pedalına basınç uyguladığınızda fren hidroliği aracılığı ile basınç ön ve arka tekerleklere aktarılır ve aracın durması sağlanır.

Hidroliği azalan aracınızın fren sistemi çalışmaz, fren pedalı boşalır ve aracınız durma işlevini yerine getiremez.

Fren hidrolik seviyesindeki azalmanın sebepleri nelerdir?

1 - Fren sistemindeki arızalar

2 - Borularda çatlak ve yırtılmaların oluşması

3 - Bağlantı noktalarında gevşemelerin oluşması

4 - Fren silindirinin zamanla aşınması

5 - Hidrolik deposunun aşınması

Fren Ayarı Nasıl Yapılır?

Fren ayarı şu adımlar izlenerek yapılmalıdır:

1 - Öncelikle aracınızın freninin boşta olması gerekmektedir.

2 - Frenin boşta olduğundan emin olduktan sonra aracın tekerlekleri sökülmelidir.

3 - Ardından fren kaliperinin ve içteki balatanın itilip kontrolleri sağlanmalıdır.

4 - Balata arka plakası ve manivela arasındaki çalışma boşluğu kontrol edilerek çalışma boşluğu 2 mm olarak ayarlanmalıdır.

5 - Sonrasında fren pedalına 40 - 50 kere basılarak çalışma boşluğu yeniden kontrol edilmelidir.

Not; Fren ayarları fren sistemine göre önerilen çalışma boşluğuna göre yapılmaktadır. Bu sebeple özel bir serviste uzman kişilerce yapılması oldukça önemlidir.

Video - Oto Fren Arızaları Ve Çözümleri Nelerdir?



Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]