Bose Süspansiyon Sistemi Nedir?
Günlük yaşantımızda sıklıkla kullandığımız araçlarımızda rahat etmek isteriz. Bir otomobilde tasarım, motor gücü, tasarruf gibi kriterlerin yanında konfor da önemli bir rol oynamaktadır. Teknoloji ilerledikçe arabalarda da konforu arttırmak için çalışmalar yapılmaktadır.
Süspansiyonlar, yoldan gelen sarsıntılardan, çukurlardan kaynaklı oluşan titreşimi en aza indirgemektedir. Bu da araçta ki konforunuzu aslında en önemli oyuncularından biri olduğunu göstermektedir. Bu konuda birçok çalışma yapılmış ve kullanılan başarılı sistemler var. Yazımızın konusu olan Bose süspansiyon sistemi nedir? Buna değineceğiz.
Bose Süspansiyon Sistemleri Nasıl Çalışır?
Bose süspansiyon sistemi aracın tümseklerden sarsıntısız geçmesi, virajlarda savrulmaması ve yaklaşık 15 santim yüksekliğindeki engelin üzerinden atlamasını sağlıyordu. İnanması pek mümkün olmayan bu sistem elektromanyetik ilkelerle çalışan bir süspansiyon sistemiydi. Her tekerlekte bağımsız olarak yerleştirilmiş elektomanyetik motorlar elektrik ile çalışıyordu ve bu sayede araç sürekli kontrol altında tutuluyordu. Tümsek geçişlerinde ve dönüş sırasında aracın tüm ağırlığı süspansiyon sisteminin kontrolündeydi.
Yüksek hızlı trenlerde kullanılan sisteme de benzetilen Bose süspansiyon sisteminde, sistem yöneticisi durumundaki bir beyin; her elektromanyetik motora diğerlerinden bağımsız olarak müdahalede bulunabiliyor ve süspansiyon, bulunduğu zeminin şartlarına göre değerlendiriliyor. Beyin, her motorun hangi durumda bulunduğunu anlık olarak kontrol ettiği için lastik farklı zemin tipine temas ettiği anda adaptasyon sağlanıyor.
Bose Süspansiyon Sistemi
Bilinen süspansiyon sistemlerinden farklı olarak Bose süspansiyon sisteminde her bir tekerlekte manyetik motorlar vardır. Motorlarda ki sensörler yolun yapısını önceden belirleyerek sinyalleri ana beyni iletirler. Motorlardan gelen sinyallerin farklı olması beyinden gelecek olan iletiyi de farklılaştırmaktadır. Dolayısıyla da her tekerlek bulunduğu yolun şartlarına göre tepki vermektedir. Bu sayede aracın sürüş boyunca kabin bölümüne ilettiği titreşim neredeyse yoktur.
Tekerlerde ki sensörler sadece düz yolda değil virajlarda da aynı işlemleri yapmaktadır. Aracın virajlara girdiğini algılayarak tepkilerini buna göre vermektedir. Ani dönüşlerde dışa savrulmayı neredeyse sıfıra indiren sistem, hem konfor hem de yol tutuşunu artırması bakımından güvenlik sağlamaktadır.
Benzer Sistemlerden Magıc Body Sistem Nedir?
Mercedes Benz 2013 yılında buna çok benzer bir sistemi piyasaya sundu. Benzer çalışma prensibine sahip teknoloji Mercedes Benz tarafından S serisinde opsiyonel olarak sunulmaktadır.
Ne kadar engebeli bir yolda giderseniz gidin araç içinde bu sarsıntıyı hissetmemek çok güzel olmaz mıydı? ABD’li Clear Motion firması, sistemin tüm haklarını satın almasıyla piyasaya çıkma ihtimalini arttırdı.
Sistemin daha net anlaşılması için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]