Gaz Kesici Nedir? Gaz Kesici Ne İşe Yarar?
LPG Gaz Kesici Nedir? Arızaları ve Belirtileri Nelerdir?
Gaz Valfi - Gaz Kesici tanktaki gazın geliş ve gidişini kontrol eden mekanizmadır. Gaz valfi, tanktan regülatöre doğru iletilen gazın kontrolünü sağlayan bir yapıdır. Gaz kesicinin üzerinde 12 volt değerinde bir bobin yer alır.
Yakıt seçici anahtardan aldığı sinyal sayesinde bu bobin ile kumandası sağlanır. Ayrıca gaz içerisindeki pislikleri süzmeye yarayan bir filtre ile donatılmıştır.
Araç çalışmadığı zamanlarda veya benzinde çalıştırıldığı durumlarda valf otomatik olarak kendisini kapatır ve gaz akışını keser. Tersi işlemde ise valf kendisini açar ve gazın basıncını dengeleyerek ve filtre ederek regülatöre gönderir.
İçerisindeki filtrenin kullanılan markanın öngördüğü şekilde 10-15 bin km. de bir periyodik olarak değiştirilmesi gerekmektedir.
Gaz Kesici Arızası Nasıl Anlaşılır?
LPG sistemine sahip araçlarda gaz kesici bazı durumlarda arazı yapabilir. Gaz kesicisi arızası durumunda araç gazda çalışmayacaktır. Gaz kesicileri motor kaputunun altında regülatöre yakın bir yerdedir.
Gaz kesici arızası olduğu zaman araç marş basıldığında çalışmaz. Arızayı öğrenmenin yolu oldukça basittir. Özellikle karbüratörlü araçlarda daha da basittir. Marş çevrildiğinde kesicilerin sesleri gelir. Bu kesicilerde 12 v bobin mevcuttur. Kontak çevrildiği an kesicilerden çıt sesine benzer bir ses gelir. Regülatör yanındaki bobinin ses yapması gerekir. Aynı şekilde LPG düğmesi ve arkada ki LPG tankı üzerinde bulunan valflerde çıt benzeri ses yapar.
Özellikle çok paslanan ve Oksitlenen bobinler çalışmaz hale gelir. Kullanıcılar kesici kablolarını söker ve zımpara yapar. Eğer ki bobin içerisinde bulunan sargılar yanmadı ise zımpara sonucu araç çalışır. Çok paslanan uçlar ve şase ekleri elektriği iletemez ve kesici devre dışı kalır. Bu alanlar iyice zımparalandıktan sonra araç çalışır hale gelir. Gaz kesicisi arıza yaptığında araç benzinle çalışabilir. Benzin Kesici Arızası < için tıklayınız.
Bunlar'dan bazıları ise;
- Araç çalışır durumdayken LPG sistemine hiç geçmeyebilir
- Araç benzinde iken aynı anda gaz salınımı olacağı için düzensiz bir şekilde çalışma ve rölanti bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
- Araçta tekleme sorunları sık sık meydana gelebilir.
- Araç LPG’den benzine ve benzinden LPG’ye geçiş durumlarında stop etme meydana gelebilir.
- Araç LPG’de iken benzin kesici devreye girmediği zaman zengin karışım ve boğulma sıkıntıları ortaya çıkabilir.
- Araç LPG’de çalışır durumunda iken çekişinde düşme ya da gaz yememe sorunu yaşanabilmektedir.
Lpg Filtresinin Yeri Nerededir?
Aracınızın kaputunu açtığınızda lpg filtresini kolaylıkla göreceksiniz. Göremezseniz lpg enjektörlerine giren yakıt hortumunu takip ederek lpg filtresine ulaşabilirsiniz. Sıralı lpg sistemlerinde 2 adet filtre vardır. Bunlardan ilki basınç filtresidir. Basınç Filtresini rahatlıkla bulabilirsiniz fakat 2. Filtre olan regülatör filtresini bulmanız biraz zor olabilir. Regülatör filtresini bulmak içinde aynı şekilde yakıt hortumlarını takip ederek iz sürebilirsiniz.
Lpg Filtresi Nedir?
Aracınıznda takılı olan lpg sistemin içinde dolaşım sağlayan gazı filtre eden filtreye lpg filtresi denir.
Lpg Filtresi Çeşitleri Nelerdir?
Lpg filtreleri 3 çeşittir, bunlar lpg sisteminize göre değişiklik gösterebilir.
Eleman tipi lpg filtresi : Eleman tipi filtreler kendi başlarına direkt olarak kullanılamaz. Eleman tipi filtrelerinin takıldığı bir filtre kapsülü mevcuttur. Bu kapsüllerin kapı açılarak eleman tipi filtrelerin değişimi sağlanır.
Atom Filtreler : Atom tipi filtreler lpg sistemlerinde çok yaygın olarak kullanılmıyor olsa da karşınıza çıkabilecek filtre tipidir. Bu filtreler lpg sistemine dahil edilmiş giriş ve çıkış delikleri olan alüminyum gövdeye montaj edilir.
Metal kartuş tipi filtreler: Lpg sistemlerinde en çok kullanılan filtre kartuş tipi filtredir. Bu filtreni takması sökmesi çok kolaydır.
Lpg Filtresi Tıkanırsa Ne Olur?
Lpg filtresi tıkanırsa aracınızda ilk başta güç kaybı yaşayacaksınız. Bununla birlikte lpg filtresinde geçen tortular ve yabancı materyaller enjektör valfinize zarar verecektir. Tamamen tıkandığında aracınız artık lpg ile çalışmayacaktır.
Lpg Filtresi (Kaç KM) Ne Zaman Değişir?
Lpg filtresi her 10.000 km de bir değişmesi gerekir. Lpg sisteminiz yeniyse lpg filtre bakımınızı 10.000 km de bir yapabilirsiniz. Fakat sistem eskidikçe lpg tankında oluşacak tortu ve yabancı maddeler lpg filtresinin ömrünü kısaltacaktır. Bu yüzden ilerleyen zamanlarda bakım aralığını daha da kısa tutarak lpg sisteminizin ömrünü uzatmak sizin elinizdedir.
Lpg Filtresi Değişmezse Ne Olur?
Gaz kesici ekonomik bir parçadır ama değişimi için gaz rekorunun bir bölümün de değiştirilmesi gerekir. Bu parçanın arızalı olup olmadığı voltaj ve hareketleri ile ölçülerek anlaşılabilmektedir. Olası bir arıza durumunda gaz valfinin yenisi ile değiştirilmesi önerilmektedir. Değiştirilmemesi durumunda ise parça, gaz kaçakları ve olası daha büyük sorunlara neden olabilir.
Lpg filtresi aracınızın yağ hava v.b diğer filtreleri gibi düzenli değiştirilmesi gereken bir filtredir. Lpg filtresini düzenli değişmezseniz aracınızın lpg sisteminde hissedilir derecede problem yaşayacaksınız. Zaman içinde lpg tankının içinde yabancı maddeler ve tortular oluşacaktır bu kaçınılmazdır. Lpg filtresi bu maddeleri ayrıştırarak lpg enjektörüne temiz sıvı gazı iletir. Lpg filtresini değişmez ve uzun sürler aynı filtreyi kullanırsanız ilerleyen süreçlerde filtreniz görevini yerine getiremeyerek lpg tankında oluşan tortu ve yabancı maddeleri lpg enjektörüne iletecektir. Bu tortu ve yabancı maddeler enjektör uçlarını tıkayacaktır ve lpg sisteminin en pahalı bileşeni olan enjektörleri bozacaktır. Aracınızın periyodik bakımlarında mutlaka LPG filtresini değişmeyi ihmal etmeyiniz.
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]