EGR Valfi Arızası Belirtileri Sebepleri Çözümü
EGR Arızası EGR Valfi Arızası Belirtileri Sebepleri Çözümü
EGR sisteminde bir arıza meydana gelirse, motor arıza lambası yanar.
EGR sisteminde bir arıza meydana gelirse, motor arıza lambası yanar. EGR sisteminin çalışması sona erer.
Dizel motorlarda EGR valfi (klapesi) mekanik olarak (kurum-karbon birikintisi sebebiyle) genelde üç şekilde arızalanabilir.
1. EGR Valfi (klapesi) kapalı konumda sıkışıp kalır. (Nadiren)
2. EGR Valfi (klapesi) açık konumda sıkışıp kalır. (Yaygın)
3. EGR valfi (klapesi) tam kapanmıyor, yerine oturmuyor olabilir. (Yaygın)
EGR Valfi Arıza Belirtileri:
- Motor arıza lambası yanar.
- Motorun çekişi düşer, motor gücü azalır.
- Motorun rölanti devri bozulur, düzensiz-dalgalı rölanti devri gözlemlenir.
- Yakıt tüketimi artar.
- Motor rölantide çalışırken siyah duman atar.
- Motor gürültüsü ve vuruntu artar, motor yüke bindiğinde gürültü artar, metalik çekiçleme sesi duyulabilir. Bunlara, silindir içerisinde çok fazla egzoz gazı gelmesi sonucu, yetersiz oksijen alınması sebebiyle, yanmanın veriminin iyice düşmesi sebep olur.
EGR valfi kapalı konumda sıkışıp kalırsa:
Sürücünün bunu hissetmesi zordur. Belirtisi rölanti devrinde motorun gürültülü çalışmasıdır.
EGR sisteminden, emme manifolduna hiç egzoz gazı gönderilmemesi, yanma sıcaklığı ve basıncının düşmemesine sebep olur, bu durumda bazen motor aşırı ısınabilir. Motoru aşırı ısınması, motor yağının yapısını bozabilir, bu da turbo mili yatağının yağlanmasını bozabilir, turboda mekanik arıza oluşabilir. Motorun aşırı ısınması, yağ yakmasına sebep olabilir.
EGR Valfi açık konumda sıkışıp kalırsa:
1. Motorun çalışması bozulur,
2. Motorun performansı (gücü) düşer,
3. Egzozdan siyah duman atar.
4. Uzun süre egr valfi arızasıyla (valfin sürekli açık kalması arızası) aracın kullanılması durumunda, supaplarda ve piston kafasında fazla miktarda karbon birikintisi oluşur. Oluşan karbon birikintisi, supapların ve/veya piston kafasının çok ısınmasına (soğuyamamasına) sebep olur, bunun sonucunda supap erimesi veya piston erimesi (delinmesi) gibi büyük arızalar görülebilir.
EGR Valfi Arıza Sebepleri Nelerdir?
EGR valfinin kirlenmesi. Kanalı açıp kapatan klapenin zamanla kurum (karbon birikintisi) kaplanması. Bu durumda egr valfi açık konumda kalabilir, tam kapanmaz veya açık konumda sıkışıp kalabilir veya kapalı konumda sıkışıp kalabilir. EGR valfinin klape kısmı temizlenmelidir. Egr valfi kirlilik sebebiyle açık kalıyorsa, egzozda daha fazla kurum oluşur, egzozda daha fazla kurum oluştukça, egr valfi daha çok –çabuk kirlenir. Uzun vadede supaplarda ve piston kafasında karbon birikintisi oluşabilir.
EGR valfinde, klapeyi kumanda eden bir vakum tüpü varsa, bu vakum tüpü bozulmuş olabilir. Vakum tüpünün içinde bir kauçuk diyafram zar vardır, bu zamanla yırtılabilir ve valfi açıp kapatamaz. Vakum tüpüne bağlı ince vakum hortumu çıkmış-delinmiş olabilir. Vakum tüpü ile klape arasındaki itme çubuğu çıkmış-eğilmiş-sıkışmış olabilir.
EGR valfini kumanda eden vakum tüpü varsa, vakum tüpünü kumanda eden bir selenoid valf (egr kumanda selenoid valfi) vardır. Bu valf bozulmuş olabilir. Bu valfe takılı olan vakum hortumları çıkmış-delinmiş olabilir.
EGR valfi (klapesi) bir elektrikli motor ile kumanda ediliyorsa, bu elektrik motoru bozulmuş olabilir.
Tüm sistemdeki elektronik donanımların kablo ve soketlerinde: kısa devre, kopukluk, şasiye kaçak, temassızlık, gevşeklik, korozyon olabilir. Kontrol edilmelidir.
EGR Valfi Arızasının Çözümleri Nelerdir?
- İlk yapılması gereken işlem, mutlaka Diyagnostik Tekniği adımlarını uygulamak ve arıza kodlarını okumaktır. Arızanın giderilmesinde yapılacak işlemleri bu adım belirler.
- EGR valfi arıza sebepleri kısmında sayılan olası sebepler göz önünde bulundurularak, sırayla mantıksal olarak gerekli kontroller yapılır.
- Arıza egr valfinin kurum-partikül sebebiyle tıkanması şeklindeyse, gerekli temizleme işlemi yapılır.
Elektrikli Motorlu EGR Valfinin Arızalanması
EGR valfi arızalandığında, EGR sisteminin çalışması sona erer. EGR valfini kumanda eden elektrik motoru, ECU tarafından bir PWM sinyaliyle kumanda edilir. Egr valfinin (elektrik motorunun) arızalı olup olmadığı, ECU’den çektiği akım (amper) ölçülerek otomatik olarak kontrol edilir. Örneğin bir kirlilik veya mekanik bir etki sebebiyle valfin hareketi zorlaşırsa, elektrik motoru bu durumda daha çok akım çeker, ECU bunu algılar ve bir arıza olduğuna hükmeder. Yine valfin elektrik motorunun aşırı ısınması sebebiyle, içindeki sargı tellerinin (bobinin) direnci değişir (artar), bu durumda çektiği akım (amper) azalır, bu şekilde de ECU arıza teşhisi yapabilir.
Serviste arıza teşhisi için, DiyagnostikTekniği adımları uygulanır.
EGR valfinin değişmesi durumunda, yeni egr valfi sisteme tanıtılır (kalibrasyon işlemi yapılır)
Valfin (klapenin) kurum sebebiyle sıkıştığı tespit edilirse, temizlenerek sorun giderilebilir.
EGR sistemiyle ilgili OBD Arıza Kodları:
2 - Dizel Motor EGR Valfi ve EGR Sistemi
4 - EGR Valfi Arızası Belirtileri Sebepleri şu an okuduğunuz.
Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]