Oto Lastikleri Temel Bilgiler

Sinan Tektaş

Otomobil Lastiklerinin ortaya çıkması

Araç Lastikleri Temel Bilgileri

İlk lastik; J.P. DUNLOP'un oğluna üç tekerlekli bisikleti için tasarlamış olduğu lastikle doğmuştur. J.P. DUNLOP, üzeri lastik solüsyon ile kaplanmış çadır bezini tekerleklerin üzerine çivi ile çakarak içine hava doldurmuş ve boylece lastiğin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Araç Lastikleri Temel Bilgileri

Günümüzde kullandığımız lastikler 1900'lü yıllarda geliştirilmeye başlandı.

Bir lastik 4 ana bölümden oluşur. Sırt, topuk, omuz ve yanaktır.

Sırt bölümünde bulunan desenler ıslak zeminlerdeki suyun tahliye ve yol tutuşu gibi önemli görevleri yerine getiren kanal mimarisine sahip bölümdür. Bu yağmur kanallarının çıkış noktaları omuz kısmındadır. Viraj giriş çıkışlarında yol tutuşundaki lastiğin önemli noktalarındandır.

lastik bilgileri yanak kısımdadır ve bu kısmın sertliği veya yumuşaklığı sürüş konforunu etkiler.

Lastiğin topuk kısmı janta oturan kısımdır ve jant korumalı korumasız olarak ikiye ayrılır. Korumalılarda jantın kaldırıma sürtmesinden veya benzeri durumlardan çizilmesini engellemek içindir. Arabanıza Lastik Alırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor? detaylı bilgi için bakınız. Ayrıca Lastikler ila ilgili sıkça sorulan diğer sorular;

1. Araba Lastik Üretim Tarihi Önemlimi?

2.  Araba Lastiği Ne Zaman Değiştirilmeli, Çıkma Lastik Alınır Mı?

3 . Kar lastiği  özellikleri ve zincir takılışı 

4. Araçlarda Lastik Hava Basıncı Kaç Olmalı?

Lastiğin (mm) Olarak Nomial Genişliği Nedir?

 Lastiğin yerle temas eden yüzeyidir. 215 mm genişliğinde yerle temas ediyor. Birçok kişi araç lastiğini genişletince arabasının daha iyi yol tutacağını ve daha hızlı çıkış yapacağını düşünür. Fakat bu aracın daha iyi yol tutmasını sağlasada yakıt sarfiyatını artırır ve aracı hantallaştırır. Ayni zamanda aracın ön düzeninde zamanla olumsuz etkiler yaratabilir.

Yüksekliğin Genişliğe Oranı Nedir?

Yanak yüksekliğini verir. yanağın sırt genişliğine oranıdır. Yani 215mm 'nin %65'i gibi. Bu durumda yanak genişliki 215*0,65=139.75mm'dir.

R (Radyal) : Lastik tipini verir.  Lastiğin karkas yapısında kullanılan kord bezinin geometrisi lastiğin konvansiyonel veya radyal yapıda olmasını belirler. Konvansiyonel lastiklerde, lastiğin yapısını meydana getiren kord bezleri 30-40 derecelik açılarda, üst üste ve çapraz biçimde yerleştirilir. Bu nedenle konvansiyonel lastikler çapraz katlı ve diyagonal lastikler olarak da adlandırılır. Son yıllarda otomobil lastik teknolojisindeki gelişmeler, konvansiyonel lastiklerin terk edilip radyal lastiklerin kullanılmasına yol açtı. Bu nedenle lastiklerdeki bu sembol (R) standartlaşmış durumdadır.

Jant Çapı Kodu: Jant çapının inç biriminden ifadesidir. Örnekte 15 ifadesi jantın 15 inç olduğunu gösterir.

Yük Endekis Ve Hız Sembolü Nedir?

Yük endeksi lastiğin maksimum taşıyacağı yükü verir. hız endeksi de lastiğin dayanabileceği, hızı belirtir. Örneğin resimdeki lastik 95H diye belirtiyor. 95 yük endeksi 690 kg ağırlık taşıyacağını belirtir.H ise maksimum 210 km sürat yapabileceğini.

Yakıt Tüketimi: A ile G arasında değişir. A en az yakıt sarfeden G ise en çok yakıt sarf eden lastiktir. Malesef kış lastikleri E-F-G arasındadır.

Yakın bir zamanda lastikler artık tamamen değişecek ve bu teknolojik lastiker virajlarda şekil değişebilecek. Düz yolda teması azaltabilecek ve hava şartlarına göre şekil değiştirebilecek. Manyetik sensörleri sayesinde zorlu arazi şartlarına uyum sağlayabilen lastiklerden, kendiliğinden amortisörlü janta monte edilmiş lastikler olacak.                               

Yorumlar


Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!

1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]