PVC Sistemi Nedir?

Sinan Tektaş

Karter Havalandırma(PCV) Sistemi Nedir?

Karter Havalandırma(PCV) Sistemi Nedir?

Modern araçlarda, Karter Havalandırma(PCV) Sistemi, aracınızın siz hazır olduğunuzda gitmeye hazır olmasını ve uzun ömürlü, güvenilir bir araç olarak kalmasını sağlayan bir sistemdir. Emisyon kontrolüyle birlikte birçok amaca hizmet eder. Peki PCV sistemi nasıl çalışır ve bu amaçlar nelerdir?

Karter Havalandırma(PCV) Sistemi Ne İşe Yarar?

PCV veya Pozitif Karter Havalandırma Sistemi pek çok amaca hizmet eder. Öncelikle, emisyonları azaltmak için geliştirilmiştir. Ancak karter basıncını düşürmek için bir mekanizma işlevi görür. Karter basıncının düşürülmesi, emisyonların endişe konusu olmamasından çok daha önce önemliydi ve PCV sistemi, her iki sorunu da verimli bir şekilde çözmenin basit bir yolu olarak geliştirilmiştir. PCV sistemi, daha temiz egzoz sağlar ve contalarda patlamayı önler, yanma işlemi tarafından üretilen ve kontrol edilmediğinde tortu bırakıp motoru tahrip edecek karter gazlarını giderir ve motorun daha verimli çalışmasını sağlayarak daha iyi yakıt sarfiyatı sağlar.

PCV Sistemi Nezaman Kullanıldı?

PCV sistemi yeni bir özellik değildir. Otomobiller ilk kez yaygınlaştığında, otomobillerin ve kamyonların yağ sızdıracağı kabul edildiğinde bu sızıntıları durdurmak için contalar yerleştirildi ve sızan yağ miktarını büyük ölçüde azalttılar. Son olarak, aşağı çekişli bir tüp kullanılarak, kasa basıncının, hareket eden araç tarafından üretilen hava akışı kullanılarak havalandırılabileceği keşfedildi. Vakum oluşmasını önlemek için ayrı bir karter havalandırması da kullanıldı. Esas olarak havalandırma, gazlar ve basınç dışarı atılırken motora temiz havanın girmesine izin veren bir açıklıktır. Böylece PCV Sistemi adında bir çözüm yaratıldı.

1960’ların başında, bu teknoloji, atmosfere salınacak olan gazı yakma gibi ek bir fayda sağladığı için otomobillere uygulandı. PCV sistemi sadece bu ekstra gazları yakmakla kalmayıp, aynı zamanda motor doğru ayarlanmışsa ve gerektiği gibi çalışırsa yakıt verimliliğini de artırabilir.

PCV Sistemi Nasıl Çalışır?

PCV valfi, karterden ne kadar vakum çekilebileceğini düzenler. Girişe takılır ve vakum rölantide yüksek olduğunda, PCV valfi bu vakumun çoğunu durdurur. Vakum düştüğünde, PCV valfi daha yüksek hacimde gazların ve basıncın girişe çekilmesine izin vermek için açılır. Sonuç olarak, bu gazlar yanma döngüsüne geri döndürülür ve taze yakıt ve hava ile yakılarak bu gazların yağda yoğunlaşması önlenir, basıncın contaların sızdırmasına neden olması önlenir ve kirliliğin karterden kaçmasını engeller.

PCV Sistemi Arızası Nelerdir?

Tüm otomotiv sistemleri gibi, PCV sistemi de izlenmeli ve bakımı yapılmalıdır. Hatalı bir PCV sistemi, ihmal edilirse, tıkalı geçişlere ve hasarlı yataklara, aşırı yağ tüketimine, conta patlamalarına ve yağ sızıntılarına neden olan basınç oluşumuna ve girişte karbon birikmesine yol açan yağda yoğunlaşmaya neden olur.

PCV Valfi Ne Sıklıkla Değiştirilmelidir?

PCV’nin bakımını yaptırmanız için gerekli belirli bir süre yoktur. Her şey aracınızı nasıl kullandığınıza ve aracınızın ne tür bir ortamda olduğuna bağlıdır. Diğer tüm servis programları gibi, genellikle 50.000 – 150.000 km arasında değişen her büyük hizmette valfinizin değiştirilmesi idealdir. Aracınızı yağ değişiklikleri, sıvı kontrolleri ve rotasyonlar gibi planlı bakımda tutmak, aracınıza daha uzun ömür sağlayacaktır.

Kötü PCV Valfi Yağ Yakar Mı?

Kötü bir PCV valfiniz varsa, aracınızı riske atarsınız. Kötü valf, aracınızın aşırı yağ tüketmesine neden olacak bir sızıntıya neden olabilir. Yağ tüketimi, yağın yanmasıyla birlikte kokmasına ve aracınızın altında su birikintisi oluşmasına neden olur. Herhangi bir yağ sızıntısı, yüksek onarım maliyetlerinden kaçınmak için derhal kontrol etmek istediğimiz kötü bir sızıntıdır.

PCV bileşenleri tipik olarak ucuzdur ve aracınızı yolda tutmak için gereklidir. Düzenli olarak korunmaları gerekir ve bu semptomlardan herhangi biri gelişirse, PCV valfi sorunu teşhis ederken başlamak için iyi bir yerdir.
Yorumlar


Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!

1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]