Aracım Neden Beyaz Duman Atıyor?
Arabalar Neden Beyaz Duman Atar?
Otomobillerin egzozundan çıkan dumanın rengi arızanın kaynağı hakkında pek çok bilgi verebilir. Beyaz dumanda bunlardan birisidir.
Kışın soğuk havalarda motor ısınana kadar egzozdan beyaz duman çıkması normaldir. Çünkü duran arabanın egzozu donar ve içerisinde buz molekülleri oluşur. Araba çalıştıktan sonra sıcak egzoz gazına maruz kalınca buz molekülleri çözülmeye başlar. Egzoz borusu ısındıkça buz molekülü de kalmaz. Yani kış aylarında motor soğukken 10 dakika kadar bir süre beyaz duman çıkması çok normaldir. Ancak motor ısınmasına rağmen beyaz egzoz dumanı çıkmaya devam ediyorsa bu yanma odasına su girdiğini gösterir. Peki ya yanma odasına su neden girer?
Yanma Odasına Su Girmesinin Sebepleri Nelerdir?
1- Üst Kapak Contasının Yanması
Motor bloğu iki parçadan oluşur. Bunar pistonlar ve karank milinin bulunduğu ana blok diğer ise eksantrik mili, bujiler ve subapların bulunduğu üst kapaktır. Bu ikisi arasında sızdırmazlığı sağlayan parçaya ise silindir kapak contası adı verilir. Aşırı hararet veya zamanla eskime nedeniyle bu conta sızdırabilir. Sonuç olarak motor soğutma suyu yanma odasına sızabilir. Bu da egzozdan beyaz duman çıkmasına neden olacaktır.
2- Üst Kapak Çatlağı
Motor üst kapağının diğer adı silindir kapağı olarak adlandırılmaktadır. Kapağın içerisinde küçük su kanalları bulunmaktadır. Eğer bu kapakta çatlama meydana gelirse o çatlaktan su motor yanma odasına sızar. Sonuç olarak egzozdan beyaz duman çıkmasına neden olur.
3- Motor Bloğu Çatlağı
Tıpkı üst kapak gibi motor bloğunun içinde de küçük su kanalları bulunur. Burada bir çatlak olması da motor yanma odasına su girmesine neden olacaktır.
Yanma Odasına Su Girdiği Nasıl Anlaşılır?
Aracınızın motorunun içine su karışıyorsa bunu hemen fark edebilirsiniz.
1- Egzozdan Yoğun Beyaz Duman Çıkması
Bir tencerede su kaynattığınız zaman beyaz su buharı çıktığını görürsünüz. Eğer yanma odasına su karışırsa aynı durum girer. Sıcaklık nedeniyle buharlaşan su yoğun beyaz dumana neden olur.
2- Gaz Verince Motorda Tekleme Olması
Su yanma odasına girerse buji uçları ıslanacaktır. Bu durumda bujiler doğru ateşleme yapamaz hale gelecektir. Ateşleme sisteminin doğru çalışmadığını en büyük belirtisi özellikle düşük devirlerde gaz verince tekleme olmasıdır.
3- Yakıt Tüketiminin Artması
Motor içerisinde sadece hava ve yakıt karışımının olması gerekmektedir. Suyun hiç bir şekilde orada olmaması gerekiyor. Eğer su girerse bu oran bozulacaktır. Yukarıda saydıklarımızla beraber son zamanlar aracınız fazla yakmaya başladıysa, yanma odasına su sızıyor olabilir.
Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]