LPG Yakıt Tüketimi Artışı Sebepleri Nelerdir?

Sinan Tektaş
Sıralı Sistem Araçlarda Fazla Yakıt Sarfiyatının Nedenleri  Araçlarda sıralı sistem LPG yakıt tüketimi artışı, motor ve LPG sistemi olamak üzere iki sebepten kaynaklanır. Bu sebepler her araç sahibinin anlayacağı konusunda uzman kişiler tarafından aşağıda paylaşılmıştır.


Sıralı Sistem LPG Yakıt Tüketimi Neden Artar?

Sıralı Sistem Araçlarda Fazla Yakıt Sarfiyatının Nedenleri 

Araçlarda sıralı sistem LPG yakıt tüketimi artışı, motor ve LPG sistemi olamak üzere iki sebepten kaynaklanır. Bu sebepler her araç sahibinin anlayacağı konusunda uzman kişiler tarafından aşağıda paylaşılmıştır. 

Mevsimsel Sıralı Sistem LPG Yakıt Tüketimini Etkileyen Sebepler Nelerdir?

Otogaz sisteminden kaynaklanan yakıt sarfiyatının artışı genelde mevsim değişikliklerinden dolayı yanısıra regülatör ve enjektör sürelerinin bozulmasından kaynaklanır. Özellikle kış aylarında soğuktan dolayı LPG regülatör diyaframında sertleşmesinden dolayı enjektörlere giden basıncın değişmesine, bu sebepten dolayı gaz benzin enjektör sürelerinde farklılık meydana gelerek motora giren yakıt miktarında düzensizlik yaşanır. Buda sıralı sistem araçta fazla yakıt tüketimi ve düzensiz çalışmasına yol açar. 

Aracımızın rot balans ayarı nasıl bozuluyor ise zaman içinde LPG ayarının bozulması normal ve doğal birşeydir. Soğuk iklime sahip bölgelerde kışa girdiğimiz ilk aylarda servise giderek aracın enjektör süreleri ve regülatör basınç ayarını kontrol ettirip gerekli ayarları yaptırdığımızda eğer motorda bir sorun yok ise LPG yakıt tüketiminde artış yaşanmaz.

Benzinden Gaza Geçiş Süresinin Yakıt Sarfiyatına Etkisi Nelerdir?

Benzinin Otogaz litre fiyatından pahalı olmasından dolayı bir çok araç sahibi özellikle kış aylarında aracın benzinden gaza geç geçmesinden yakınarak, bilinçsiz şekilde LPG servisine giderler. Oysaki ülkemizde ve dünyada normal sıralı sistemlerde üretici firma tarafından gaza geçiş ısısı, aracın ve LPG sistemin güvenliği için ortalama 30 - 35 derece olarak ayarlanmıştır. Bunun sebebi ise normal sıralı otogaz sisteminde bulunan enjektör regülatör ve hortumların sıvı LPG sistemindeki gibi -50 derce soğuğa dayanıklı olmamalarıdır. 

Gaza geç geçme şikayetiyle gidilen bilinçsiz veya gözünü para hırsı bürümüş ustalarda üç beş kuruş para almak için aracın yakıt sarfiyatının artacağını bilmesine reğmen gerçekten sorun varmış gibi bilgisayara bağlayıp gaza geçiş ısısını düşürerek sorunun düzeltiğini söylerler. Yanlış yapılan bu işlem sonrasında sıralı sistem LPG yakıt tüketimi artar LPG enjektörleri kısa zamanda arıza yapmasına neden olur. En önemlisi aracın kış ayalarında LPG enjektör hortumlarına sıvı gaz girerek hortumların patlamasına gaz kaçağından dolayı araçta yangın çıkmasına sebep olabilmektedir. 

LPG Enjektör Nozul Ölçülerinin Yakıt Sarfiyatına Etkisi Nelerdir?

Sıralı sistem araçta LPG enjektör nozul ölçüsü yakıt sarfiyatında hayati önem taşır. Örneğin atiker sistem takılı 1,6 motor ford focus araca 1,8 mm nozul kullanılması gerekir. Şayet bu araca 2,0 mm nozul takılı ise yakıt artacaktır. Sıkça rastladığımız sorunlardan biride yakıt fazlalığı şikayeti ile gelen müşteilerin enjektör nozul çaplarının büyük olmasıdır. Sorumsuz ve bilinçsiz ustalar tarafından LPG montajı yapılırken veya enjektör değişiminde o an elinde araca uygun nozul bulunmadığı için büyük nozul takmaları sıkça rastlanan yakıt sarfiyatının artmasına neden olan sebeplerden biridir.

Otomobildeki tüm parçalar gibi LPG enjektörlerinde, bir çok sebebe bağlı arızalar meydana gelir. Zamanla enjektör pistonları ve yayları aşınarak silindirlere aşırı oranda yakıt gönderip aracın LPG' fazla yakması, gaz kaçağı gibi sorunlara yol açarlar. LPG enjektörlerini korumak kullanım ömrünü uzatmak için en az yılda bir kez temizletmeli ve LPG filtre bakımını zamanında yaptırmalıyız. Son olarak sıralı sistem araçlarda enjektörlerin ömrünü uzatmak için katkılı Otogaz'dan uzak durulmasını bilmenizi isteriz.

Regülatör Arızasının LPG Yakıt Tüketimine Etkisi Nelerdir?

Daha öncede belirttiğimiz gibi regülatör içerisinde bulunan diyafram zaman içinde esneklik özelliğini yitirerek sertleşir. Bu sebepten dolayı özellikle kış aylarında motor tam ısınana kadar enjektörlere yüksek basınçta yakıt gönderir. Buda aracın fazla yakmasına ve düzensiz çalışmasına neden olur. Bir diğer Regülatör arızası ise regülatör diyaframının yırtılmasıdır. Bu sorun meydana geldiğinde araç stop halinde iken manifolda gaz kaçağı yapmasıdır. 

Böylelikle aracın LPG'de yakıt sarfiyatı artacaktır. Regülatör diyaframının en büyük belirtisi ise sabahları veya bir süre bekledikten sonra aracı çalıştırmıya gittiğinizde aracı geç çalışmasıdır. Eğer sizinde aracınızda sabahları veya birsüre bekleyince geç çalışma sorununuz var ise yukardaki LPG sorunları linkini tıklayarak aracınızdaki regülatör arızasını tespit edebilirsiniz.

Araçtaki LPG Sisteminin Kaçakların Nasıl Tespit Edilir?

Aracımızda gaz kaçağı meydana geldiğinde kimi zaman fark ederiz kimi zamanda hiç fark etmeyiz. Sinsi LPG kaçağınında yakıt sarfiyatının artmasında etkisi büyüktür. Sinsi LPG kaçağı bazan gaz dolum noktasının arkasında bazanda enjektör veya ön kısımdaki LPG bağlantı hortumlarında motor ısındıktan sonra hortumların yumuşayıp gevşemesi ile ortaya çıkar. Bu gibi gaz kaçakları meydana geldiğinde çoğunlukla araç sahibi fark edemez.

Çünkü ön kısımda meydana gelen kaçaklar fan ve araç hareket halinde oluşan rüzgarın etkisiyle havaya karışıp aracın içerisine koku vermez. Dolum ağzı arkasında yaşanan kaçak gözle görünmediğinden aracın yakıt sarfiyatına direk etki eder. Bu sebepten ötürü altı ayda veya en az yılda birkez araca LPG kaçak kontrolü yaptırmamız gerekir.

Sıralı Sistem LPG Ayarı Nasıl Yapılır?

Doksanlı yılların ortalarında başlayan Otogaz montaj sektörü, Türkiyede'ki en kazançlı mesleklerden biri olduğu için, işten anlayan anlamayan daha doğrusu arabanın kabutunu bile açmayı bilmeyen elinde 3 beş kuruş parası olanların sektörü haline gelmiştir. Kısacası günümüzde iş yapan LPG'cilerin çoğu sadece kendi çapında montaj yapmayı, ayar yapmayı parça değiştirip para kazanmayı bilen yerine göre yetkili bayi yerine göre özel servis işleten kişilerle doludur. Bu kişilerin bir çoğu şimdilerde eskisi gibi montaj olmadığı için araba gelsede parça değişsek para kazansak düşüncesine sahip kişilerdir.

Araç sahibi yakıtın arttığını düşünerek LPG ayarı yaptırmak için servise gittiğinde yukarda belirtiğimiz şekildeki servis ve bayilerdeki ustalar tarafından alışıldık kalibrasyon ayarı ve filtre değişimi yapılarak sorunun giderildiğini belirtirler. Fakat kalibrasyon ayarı ile yakıt sorunu giderilmez. Fazla yakıt yakıyor diye filtre değişimi yapılarak yakıt düşmez. Bu tamamen para tuzağıdır. Sıralı sistem araçlarda filtrenin tek görevi LPG enjektörlerini korumaktır. Kısacası LPG filtresiyle sıralı sistem araçlarda yakıt sarfiyatının uzaktan yakından alakası yoktur. Şimdi gelelim sıralı sistem LPG ayarı nasıl yapılır sorusuna yanıt vermeye, Yapılması gereken bilgisayara bağlayıp rolantide çalışan aracın regülatör basıncını 110 - 120  mbar'a ayarlanması, ardından gaz benzin enjektör sürelerinin harita ayarlarından eşitlenmesi son olarakta LPG sisteminde kaçak konturolu yapılarak sıralı sistem LPG'li araçta yakıt sorunu giderilir.

Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]