Fren Limitörü Nedir Ne İşe Yarar?

Sinan Tektaş
Fren limitörü ABS fren sisteminin kullanılmadığı araçlarda ABS'nin görevini üstlenen parçadır. Özetle, ABS sistemine sahip olmayan, ön disk – arka kampana frenli araçlarda fren limitörü bulunur.
Fren Limitörü

Fren limitörü ABS fren sisteminin kullanılmadığı araçlarda ABS'nin görevini üstlenen parçadır. Özetle, ABS sistemine sahip olmayan, ön disk – arka kampana frenli araçlarda fren limitörü bulunur.

Fren limitörü aracın fren sisteminin doğru ve düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayan önemli bir parçadır. Bu parça sayesinde araç, kızaklama yapmadan rahat bir şekilde durabilecektir.

Fren Limitörü Ne İşe Yarar?

Fren limitörleri özellikle eski araçlar için hayati önem taşıyor. ABS sistemi olmayan araçlarda daha fazla kullanılan bu sistem sayesinde araç ani fren halinde sarsılmıyor. Sarsılma hissi oluşmadığı için araç kontrolü de limitör sayesinde kaybedilmemiş oluyor. Bununla birlikte fren limitörü doğru bir şekilde ayarlandığında yakıttan tasarruf elde edilmesini sağlar. Yakıttan tasarruf etmek isteyen sürücüler limitör ayarını her bakımda kontrol ettirmelidir.

Fren limitörü frenlere hangi düzeyde basınç uygulanacağını kontrol eden bir parçadır. Bu bağlamda aracın fazla basınçla karşılaşıp kontrolden çıkmasını engelleyen bir parçadır.

Fren Limitörü Çalışma Prensibi Nedir?

Bunu daha basit bir şekilde anlamak istersek. Öncelikle, bir otomobilde fren limitörü, aracın hayati parçalarındandır. Günümüzde arabalarda ABS sistemi olduğu için, fazla kullanılmıyor. ABS her tekerin dönüş açısını alarak beyine ilettiği için fren limitörünün görevini beyin yani ecu yapar. Ancak ABS sistemine sahip olmayan, ön disk – arka kampana frenli araçlarda bu işlemi mekanik olarak bir kaç yay ile fren limitörü yapar.

Araçta tam bulunduğu yer ise ön ve arka frenler arasında bulunan hidrolik yağ hattındadır. Çoğu otomobilde Limitör aracın önünde bulunur. Musluk gibi düşünebilirsiniz. Limitör içinde küçük ve büyük bir piston ayrıca bir yaydan oluşan, ölçüm sistemi vardır. Ani ve acil fren uygulaması sırasında ön ve arka frenler arasındaki basıncı kontrol ederler. Limitör, tekerlerde kilitlenmeyi önlemek için arka fren sistemine, fren hidroliği basıncını sınırlar.

Hangi  Araçta Fren Limitörü Vardır?

Fren limitörünün oldukça işlevsel bir yapısı vardır. İşlevsel bir yapısı olduğu için pek çok farklı araçta limitör kullanılıyor. Ancak limitör her araçta bulunmaz. Limitör HB, sedan ya da STW araçlarda yer alıyor. Ancak limitör bulunan araçlar ABS sisteminin sahip olduğu özellikleri barındırır. Yani bu parça direksiyon hakimiyetini artırıp fren mesafesini kısaltma amacı taşır. Bu bağlamda ABS bulunan araçlarda limitör yer almaz.

Bazı bireyler tır ya da kamyon gibi sistemlerde de limitör bulunup bulunmadığını araştırıyor. Ancak tır ya da kamyon gibi motorlu taşıtlarda limitör yerine farklı bir sistem kullanılır.

Fren limitörü aracın dengeli bir şekilde yavaşlamasını sağlayan bir parçadır.

Fren Limitörü Tüm Araçlarda Aynı Yerdemi?

Fren limitörlerinin konumu standart değildir. Araca, markaya ya da modele bağlı olarak limitörün yeri değişiklik gösteriyor. Ancak fren limitörünü ABS sistemi olmayan araçlarda bulunur. Günümüzde birçok araçta ABS olduğu için yeni nesil araçlarda limitör bulunmaz.

Tofaş fren limitörü ön ve ara frenler arasında bulunur. Ön ve arka frenler arasında yer aldığı için Tofaş fren limitörüne ulaşmak hiç de zor değildir.

Fren limitörü Tofaş gibi ön ve arka frenler arasında yer alan hidrolik bölümünde bulunuyor. Limitörün değişimini gerçekleştirmek için yerini iyi bilmek önemlidir. Ancak yeri bilinse dahi pek çok sürücü limitör değiştirmekte ya da arızasını belirlemede sorun yaşayacaktır. Bundan dolayı özel ya da markaya ait servislerin tercih edilmesi, limitör değişiminin başarılı bir şekilde tamamlanması için önemlidir.

Doblo fren limitörü Tofaş ve Tempraya göre biraz daha ön frene yakın bir yerde yer alıyor. Bundan dolayı Doblo sahipleri limitörü görmekte zorluk çekebiliyor.

Yorumlar


Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!

1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]