LPG Map Sensörü Nedir?

Sinan Tektaş

Map Sensörü Nedir? LPG Map Sensörü Ne İşe Yarar?

Map sensörü diğer adıyla basınç sensörü yeni nesil benzinli dizel ve sıralı otogaz sistemlerinin tamamında bulunan bir parça olup benzinli ve dizel araçlarda manifold basıncını ölçer.

Aracın düzensiz çalışması, dengesiz yakıt tüketimi gibi durumlarda arıza tespitinin genellikle map sensörü kaynaklı olması sonucu öğrenilmektedir.

Map sensörü diğer adıyla basınç sensörü yeni nesil benzinli dizel ve sıralı otogaz sistemlerinin tamamında bulunan bir parça olup benzinli ve dizel araçlarda manifold basıncını ölçer.  Aracın düzensiz çalışması, dengesiz yakıt tüketimi gibi durumlarda arıza tespitinin genellikle map sensörü kaynaklı olması sonucu öğrenilmektedir.

Öte yandan ideal yanma için gerekli hava-yakıt karışımında (Hava) kısmından sorumlu parça diyebiliriz. LPG’li araçlarda sık karşılaştığımız Map sensörü arızası, LPG Map sensörüne yönelik çözüm arayışına itti.

Map sensörü temizliği gibi yöntemlerle de arızayla baş edebilmek mümkün. Her şeyden önce Map Sensörü Ne İşe Yarar, tam olarak bunu kavrayalım. Daha sonra da böyle bir arızayla karşılaştığınızda neler yapabileceğiniz konusuna değinebiliriz.

Map Sensörü Arıza Belirtileri Nelerdir?

Map sensöründe arıza meydana geldiği durumlarda, yakıt düzgün okunamadığı için yakıt karşımı ve o esnada ateşleme zamanlaması da bozulmaktadır. Map sensörü tamamen bozulacağı gibi bunun yanı sıra, map sensörü kablosundaki bazı kopukluklar, soket gevşeklikleri, emme monifoldunda çatlak meydana gelmesi, ya da hortum bağlantıları arasındaki kaçaklar nedeni ile map sensöründe arıza meydana gelebilmektedir.

Map sensöründe arıza meydana gelmesi durumunda tipik olarak karşı karşıya geleceğiniz belirtiler ve durumlar şu şekildedir:

1. Aracınızda aniden hızlanma ve yavaşlama görülür.

2. Aracınızın rölanti durumunda devir dalgalanmaları meydana gelir.

3. Bujilerin kirlenmesine neden olabilecek zengin yakıt karışması

4. Fazla ateşleme yapma ve kurumuş yakıt nedeni ile patlamalar meydana gelmesi

5. Aracınızın durduk yere fazla yakıt tüketimi ve aracınızın çekiş gücünün zayıflaması

Eğer sizin de aracınızda yukarıda saymış olduğumuz durumlar ve belirtiler var ise map sensöründe herhangi bir neden ile arızalanma meydana gelmiş olabilir. Bunun için kısa süre içerisinde aracınızın bakımını yaptırmanız gerekmektedir.

Map Sensörü Arızalanırsa Ne Olur?

Öncelikle aracın rölanti durumu düzensizleşmeye başlar. Daha sonra araç motorunun çekişinde düşme meydana gelir. Aracınız daha fazla yakıt tüketimi yapmaya başlar. Bununla birlikte aracınızı ilk çalıştırdığınızda ve kalkış esnasında zorluk çekebilirsiniz.

Tipik Map Sensörü Arızaları Nasıl Anlaşılır?

Map sensöründe arıza meydana gelmesi halinde birden fazla gözlem ile aracınızdaki değişikliği kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Map sensörü önemli bir parça olduğu için, aracınızın gücündeki zayıflık, çekiş gücündeki düşüklükler, aracın durduk yere teklemesi gibi şeyleri fark etmeniz halinde map sensöründe arıza olma ihtimali yüksektir.

Map Sensörü Türkçe'deki Anlamı Nedir?

Türkçe’deki anlam karşılığı Mutlak Basınç Sensörüdür. Araçta yer alan Mutlak Basınç Sensörü Ecu‘ya gitmesi ile birlikte ateşleme sisteminin basınca göre belli olmasını sağlar. Map sensörünün en önemli özelliklerinden biri manifoldun içinde yer alan havanın sıcaklık değerinin ölçülmesini sağlamak ve tehlikeli derecelere geldi ise uyarı vermektir. Fakat bu sıcaklık ölçme işlemi her araç için aynı olmamakla birlikte bazı farklılıklar göstermektedir.

Map Sensörü Ne İşe Yarar?

Motordaki gücün açığa çıkmasında çok önemli bir rolü olan Mutlak Basın Sensörü araç içerisinde bulunan ve büyük önem arz eden parçalardan biridir. Basınçtaki miktar ile birlikte orantılı bir biçimde sinyal üreten Map sensörü aynı zamanda yakıt miktarının ayarlanması işleminde de oldukça büyük öneme sahip olduğu söylenebilir.

Yorumlar


Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!

1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]