LPG Beyni Nedir? LPG Beyni Ne İşe Yarar?

Sinan Tektaş

Lpg Beyin (Regülatör) Arızası Nelerdir?

Karbüratörlü ve sıralı sistemlerde meydana gelen Lpg beyin arızası diğer adıyla (regülatör arızası) konusuna kısa bir açıklık getirelim istedik. Lpg tankından gaz kesiciye gelen sıvı Lpg nin içerisinde bulunan bazı maddeler çok küçük ve akışkan oldukları için gaz filtresini geçerek Lpg beynine ulaşırlar.

Karbüratörlü ve sıralı sistemlerde meydana gelen Lpg beyin arızası diğer adıyla (regülatör arızası) konusuna kısa bir açıklık getirelim istedik. Lpg tankından gaz kesiciye gelen sıvı Lpg nin içerisinde bulunan bazı maddeler çok küçük ve akışkan oldukları için gaz filtresini geçerek Lpg beynine ulaşırlar. Zamanla regülatör içinde biriken bu madeler sayesinde diyafram ve hassas parçalar görevini düzgün yapamaz hale gelerek araçta düzensiz çalışma meydana gelir. Bu maddelerden bir kaç örnek verecek olursak (Lpg katkı yağı, metal tozu ) gibi maddelerdir. 

Bu maddelerden regülatör etkilenerek Lpg beyin arızası ortaya çıkmakta olup Lpg'li araç ta yakıt fazlalığı rolantide düzensiz çalışma, araçta sabahları çalışmama gibi Lpg sorunları meydana getirir. Lpg beyin arızası meydana geldiğinde yenisiyle değiştirelek sorunun giderilmesi gerekir. Lpg beyin arızası süresini uzatmak için en az 2 yılda bir Lpg beynin bilinçli kişi tarafından sökülüp diyafram bölümünün temizlenmesi gerekir.

Lpg beyin temizliği 2 yılda bir yapılan araçta Lpg beyin ömüleri en az iki katına çıktığı bilinmekte olup Lpg beyin temizliği rusya almanya ingiltere gibi bir çok ülkelerde yaygın olup ülkemizde henüz pek yapılmamaktadır.

Lpg Beyin (Regülatör) Arızası Belirtileri Nelerdir?

Lpg li aracınızın motor ateşleme sisteminde her hangi bir sorun yoksa Lpg ayarı yaptırmanıza rağmen aşağıdaki Lpg beyin arızası belirtileri varsa Lpg beyni arızalı olabilir.

1: Lpg beyin arızası belirtileri sabahları aracı çalıştırıp motor ısınmadan stop ettiğnizde örnek verelim (1 dak ) çalıştırdınız stop ettiniz çok geç çalışıyosa  beyin diyaframı ve valf zamanla özelliğni kaybettiği için karbüratöre aşırı yakıt yolladığından araçta geç çalışmaya neden olacaktır. Bu durumda Lpg beyni arızalı demektir regülatörün değişmesi gerekir.

2: Aracın radyatör kapağını motor soğukken açın ve radyatördeki sıvıyı koklayın Lpg kokusu duyarsanız Lpg diyaframı yırtılmış demektir tamiri ve yedek parçası piyasada olmadığı için Lpg beyni arızası olduğundan dolayı regülatörün değişmesi gerekir.

3: Motor sıcakkende stop ettiğnizde geri çalıştıracağnız zaman çok geç çalışıyosa beynin üzerindeki kesici valf özelliğni kaybetmiş aracı stop ettiğnizde regülatörden motora gaz gönderiyo demektir bu nedenden dolayı Lpg li araçta hem fazla yakıt yakmasına ve marş motorna aşırı yük bindiği için marş dinamosunun arıza yapmasına neden olacaktır. Bu durumda Lpg beyninin ( regülatörün ) değişmesi gerekir.

LPG arızası nedir? LPG beyni (Regülatör) arızası büyük bir problem mi? 

Gibi sorular LPG’li araç kullanan araç sahipleri tarafından sıkça sorulmaktadır. LPG beyni, araç sektörü içerisinde LPG regülatörü olarak bilinmektedir. Ancak bu terim her araç modeli için kullanılmaz. Genelde karbüratörlü araçlarda LPG beyni olarak tanımlanır.

LPG gaz tüpünden alınan sıvının oranını ve basıncını düzenleyerek motora gönderen sisteme LPG beyni/LPG regülatörü denmektedir. LPG beyni araçlardaki motor ömrünü uzatmaya yardımcı olmaktadır bundan dolayı ayarlamasının doğru bir şekilde yapılması önemlidir.

LPG Beyni (Regülatör) Nedir?

LPG’li araçlarda LPG üzerinde bulunan ayar vidaları vasıtasıyla araç sahibi, performanslarını kendileri ayarlayabilme özelliğine de sahiptir. LPG beyninde sorun çıkması halinde araç sadece LPG kullandığınızda değil Benzin kullanımı esnasında da aracın çalışma sistemini engeller.

LPG beyni (Regülatör) ne işe yarar? 

Diye sorarken aslında LPG’ nin özelliklerine de değinmemiz gerekir. Örneğin; LPG beyni ayarlamaları nasıl yapılır da bilmekte fayda vardır. LPG regülatöründe 4 adet ayar vidası yer alır. Bu vidalardan birincisi gaz miktarını, ikincisi gaz basıncını, üçüncüsü rölanti ve dördüncüsü ise gaz pisliklerini boşaltmada kullanılmaya yaramaktadır.

Yorumlar


Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!

1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]