Aks Mili Arızası ve Tamiri
Aks Mili Nasıl Sökülür? Aks Mili Arızası ve Tamiri Nasıl Yapılır?
Aks Mili Arızası ve Tamiri Nasıl Yapılır? |
Aks parçası, eklemli ve mafsallı bir yapıya sahiptir. Araçtan araca ve sağ- sol aks fark etmekle birlikte iki adet ya da üç adet eklem parçası vardır. Bu parçaların birbirine tam olarak oturması gerekir.
Peki Aks Boşluğu Nasıl Anlaşılır?
- Ani Hızlanma ve yavaşlamalarda ses duyulabilir.
- Sağa – sola dönüşlerde tıkırtı sesi gelebilir.
- Tekerleği elle sert şekilde salladığınızda ufak bir boşluk ve tıkırtı oluşur.
- Yüksek hızlarda direksiyonda titreme hissedilebilir.
- Araç esnediğinde ses gelebilir.
- Yani en çok titreme ve ses sorunları olarak kendini gösterir. Net olarak tespiti için ise aracın liftle kaldırılarak kontrol edilmesi gerekir.
Aks Boşluğu |
Aks arızasının ana sebebi aracın direksiyon hareketinin tekerleklere aktarımında sorun olmasıdır. Araç sürekli tümseklerin üzerinden geçiyorsa, lastikler ve akslar çok fazla baskıya maruz kalacaktır. Bu, aksların zamanla arızalanmasına neden olabilir.
1. Dönüşlerde Duyulan Tıkırtı Sesleri
Arızalı bir aks milinin en yaygın belirtisi, direksiyonu döndürdüğünüzde duyulan tıklama sesidir. Akslar aşırı derecede aşındığında eklemlerde boşluk oluşur ve dönüşlerde ses yapmaya başlarlar. Sesin şiddeti direksiyon açısına ve dönüş hızına göre artabilir.
Bunu test etmek için boş ve geniş bir araziye aracınızı park edin. Geri vitese takın, direksiyonu tam sağa veya sola çevirin. Aracı hareket ettirdiğinizde geniş bir daire çizeceksiniz. Duyacağınız tıkırtı sesleri aksın arızalı olduğunu gösterir.
2. Tekerleklere Bulaşan Gres Yağı
Aks arızalarının en yaygın belirtilerinden birisi de tekerleklerin iç kenarında veya aracın alt tarafında görünen gres yağıdır. Bu genellikle yırtılmış bir aks körüğünden kaynaklanır. Özellikle dönüş esnasında içindeki gres yağı tekerleklere bulaşır. Körüğün yırtılması çok yakında aksın tamamen bozulmasına neden olacaktır. Çünkü kir ve pislikler aks yuvasına girecek ve bağlantıya zarar verecektir.
3. Sürüş Sırasında Aşırı Titreşim
Arızalı bir aksın bir başka belirtisi, sürüş sırasında meydana gelen aşırı titreşimlerdir. Titreşimlerin şiddeti araç hızlandıkça daha belirgin hale gelir. Bu durum hem araç sürüş konforunu etkiler hem de aracın kontrolünü zorlaştırır. Aşırı titreşim yapan aksın değiştirilmesi gerekir.
4. Aracın Zıplaması
Düz bir asfaltta sürüş yaparken aracınız durduk yere zıplıyorsa muhtemelen arızalı bir aks ile karşı karşıyasınız.
Aks Mili Nasıl Sökülür?
Aksın sökülmesini gerektiren durumlarda kesinlikle keski, çekiç ve benzeri aletlerle Aks Flanşına vurmayın. Varsa Aks çektirmesiyle aksı sökün.
Aks mili kırıldıysa, aks milinin değiştirilmesi gerekir. Sökme sırasında, söktüğünüz parçayı tekrar kullanmayacaksanız çekiç kullanılabilir, aksi halde çekiçleyip parçaya zarar vermeyin.
Aks Milinin Kontrolü Nasıl Yapılır?
1. Aks Mili komplesinde, özellikle flanş ve frezeli dişlerde gözle çatlak veya kırılmaya yol açabilecek sürtünme izi kontrolü yapın.
2. Aks conta yüzeyinin temizliğine dikkat edin. Tam oturmayı engelleyecek küçük yüzeysel çapak veya vuruntu izlerini gaz taşı veya zımpara ile temizleyin.
3. Bir ve 2 no'lu kontrollerinizin sonucu gerekiyorsa veya Aks Mili kesilmişse yeni Aks Mili ile değiştirin.
Aks Mili Nasıl Takılır?
1. Yeni Aks Contası kullanın.
2. Aks Miliniz hassas ölçülerde doğrultulmuştur. Bu nedenle Aks Flanşının tam oturmaması ancak Aks Kovanında eğrilme nedeni ile olur. Bu durum Aks Milinin kasıntılı olarak monte edilmesine yol açacağından kısa sürede kırılma yaratır. Bu durumda önce Aks Kovanını doğrultun.
3. Somunu ve civataları gereken tork değerlerinde sıkın.
4. Son olarak herhangi bir yağ kaçağı olup olmadığını ve Aks Kovanındaki yağ seviyesini kontrol edin.
Aks Milinden daha uzun ömür almak istiyorsanız
a) Aracınızı aşırı yüklemekten kaçının.
b) Periyodik bakımlara dikkat edin.
c) Mafsal körüklerinin yırtık olmamasına, yağsız kalmamasına dikkat edin.
Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]