Tümülüs'de 2.3 Metrelik Demir Kılıç Bulundu
Japonya’daki Tümülüste 2.3 Metrelik Demir Kılıç Bulundu
Japonya’nın Nara kentindeki Tomio-Maruyama tümülüsünde yapılan kazılarda 2,3 metre uzunluğunda dev bir dakoken kılıcı ortaya çıktı.
Tomio-Maruyama tümülüsü, Japonya’da kayıtlı tarihin en erken dönemi olan Kofun Dönemi’ne ait (MS 300 – 538) ve MS 4. yüzyıla tarihleniyor.
86 metre çapındaki tümülüsün yüksekliği 10 metreye kadar çıkıyor.
Daha önce yapılan kazılarda tarım aletleri, mutfak eşyaları, silindirik bakır eşyalar, bronz eşyalar ve tanrı-hayvan motifli çok sayıda süslü ayna ortaya çıkarıldı.
Yakın zamanda yapılan kazılarda ise demirden yapılmış 2,3 metre uzunluğunda dev bir dakoken kılıcın yanı sıra 5 metre uzunluğundaki ahşap bir tabutu kaplayan kil tabakasında kalkan şeklinde bronz bir ayna ortaya çıkarıldı.
Tipik olarak, Japonya’daki arkeolojik alanlarda bulunan bronz aynalar yuvarlak oluyor, ancak Tomio-Maruyama tümülüsünde bulunan ayna kalkan şeklinde ve 64 cm yüksekliğinde, 31 cm genişliğinde. Ayna aynı zamanda 5,7 kilogram ağırlığında.
Aynanın arka yüzünün ortası, Kofun Dönemi’ne ait “Daryukyo” aynalarında tipik olarak bulunan desenlerle aynı olan iki yuvarlak desenle yükseltilmiş.
Araştırmacılara göre, kalkan şeklindeki bronz aynanın yüzeyi, Japonya’da şimdiye kadar bulunan herhangi bir bronz aynanın en büyüğü ve karşılaştırılabilir tek örnek, Fukuoka’daki Hirabaru kalıntılarında keşfedilen bir bronz ayna.
Yaklaşık 2,3 metre uzunluğundaki kılıç, yılan gibi hafifçe kıvrık bir bıçağa sahip olup, yılan tanrısına tapınmayla ilgili tipik bir “dakoken” kılıcı örneği.
Kılıç, Japonya’da keşfedilen en büyük bozulmamış kılıç olma özelliğini taşıyor ve uzmanlar, kötülüğü savuşturmak için törensel bir amacı olduğunu öne sürüyor. Ayna ve kalkanlar o dönemde, ölüleri kötü ruhlardan koruyan araçlar olarak kabul ediliyordu.
Kılıcın gücünü artırmak için bu büyüklükte yapıldığı düşünülüyor ve savaş aracı olarak kullanılma ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor.
Arkeologlar henüz ahşap tabutu açmadı, ancak mezar soygununa dair bir kanıt olmadığı için içindekilerin sağlam kaldığına inanıyorlar. Ekip, tabutun içeriğini daha sonraki bir tarihte incelemeyi planlıyor, kılıç ve ayna şu anda restorasyon sürecinden geçiyor.
Hyogo Valiliği Arkeoloji Müzesi Müdürü Seigo Wada, “Şahıs çok sıra dışı bir kılıç ve ayna ile defnedildiği için eşyalarla birlikte gömülen kişinin durumunu merak ediyorum. Tabutun içindekilerin incelenmesi için yüksek bir beklenti var.” diyor.
Nara Eyaleti Kashihara Arkeoloji Enstitüsü müdür yardımcısı Kosaku Okabayashi, “Bu keşifler, Kofun döneminin (MS 300-710) teknolojisinin hayal edilenin ötesinde olduğunu ve o dönemin metal işçiliğinde başyapıtlar olduğunu gösteriyor.” diyor.
TomioMaruyama tümülüsünün, dönemin Yamato yöneticilerini destekleyen güçlü bir bireye ait olduğu düşünülüyor.
Kaynak:Japan Today
Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]