Diplomatik Pasaportlu Mumya Ramses
Ramses 2 ölümünden tam 32 asır sonra yine kendinden bahsettirmişti
Antik Çağ’da Ramses 2 veya Büyük Ramses olarak tanınan Mısır Hükümdarı, hem kutsal kitaplarda kendinden bahsettirmiş, hem de dünya tarihinde çok önemli bir yer edinmişti.
Mısır’ın en önemli tarihsel figürlerden Ramses 2, çok uzun sayılacak ömür ve hükümdarlık dönemi sürmüştü. Nil’de boğularak öldüğünde tam 99 yaşındaydı ve saltanatının 66. yılını sürüyordu. Hazreti Musa’nın önderliğinde Mısır’dan İsrail’e göç eden Yahudileri takip eden orduya komuta ediyordu, savaşma yeteneğini de yitirmemişti.
Kutsal kitaplarda anlatıldığı gibi, Nil’in ani kapanması ve şiddetli dalgalardan boğularak ölmüştü. Firavun diye de tanımlanan Büyük Ramses’in cesedi, yakın adamları ve ailesinden sağ kalanlar tarafından kokmaması için mumyalanmıştı. Nil nehri üzerinde uzunca bir yolculuktan sonra, - daha önce kendisi tarafından inşa ettirilmiş! - hükümdarın cenazesi, vezirleri, komutanları, din adamları ve devletin ileri gelenlerinin katıldığı merasimle Taybe’nin Muluk Vadisi’ndeki anıt mezara defnedilmişti.
Ramses 2; yalnızca Yahudilerle anılmadı. Tarihte bilinen ilk yazılı anlaşma, Kadeş Anlaşması’na imza atan iki hükümdardan biriydi. Çok çocuk sahibi olduğu iddia edildi.
2’nci Ramses’in mumyası ölümünün üzerinden 32 asır geçtikten sonra bulundu. 1974’de Mısırlı uzmanlar, tarihî mumyayı inceleyince şaşırtıcı bir gerçekle karşılaştı: Mumya bakterilerle kaplanmıştı ve bozulmaya yüz tutmuştu. Mumya ancak Fransa’da kurtarılabilirdi. Çünkü konunun uzmanı tek grup Paris’te çalışıyordu.
Mısır hükümeti, mumyanın Fransa’ya gönderilmesine karar verdi. Ama ortada hem önemli hem de diplomatik bir sorun bulunuyordu. Fransa sınırlarını geçmek için pasaport gerekliydi.
Fransız kanunlarına göre, pasaportu olmayan hiçbir yabancı uyruklu, - ölü bile olsa! - ülkeye giremezdi. Mısır Hükümeti toplandı ve ikinci kararını aldı: Ramses 2 için diplomatik pasaport çıkarıldı; meslek hanesine de ‘kral’ yazıldı.
Diplomatik pasaporta sahip Ramses 2’nin mumyası, özel bir uçakla Paris’e gönderildi. Fransız ananelerine göre, ülkeyi ziyaret eden üst düzey yöneticiler, politikacılar, krallar, kısaca seçkinler özel törenlerle karşılanıyordu. Ramses 2 de, - birinci sınıf devlet töreniyle! - Paris’te askerî orkestranın çaldığı marşlarla karşılandı; tabutu onuruna serili kırmızı halı üzerinde yürüyen bir grup asker tarafından taşındı.
Ramses 2; ölümünden tam 32 asır sonra yine kendinden bahsettirmişti. Fransa’ya diplomatik pasaportla giriş yapan tek mumya kendisiydi.
Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]