Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri
Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri
LPG’li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.Şimdi bu belirtilerin nasıl tespit edileciğine ve ne yapılması gerektiğine detaylıca açıklık getirelim.
Sıralı Sistem LPG Beyninden Kaynaklanan Aracın Sabahları Veya Bir Süre Park Edince Geç Çalışma Sorunu
Yerli yabancı tüm sıralı sistemlerde sıklıkla yaşanan bu sorun ilk olarak akla regülatör yani LPG beyin arızasını getirmektedir.
Bu arızanın tespiti oldukça kolay olup her araç sahibinin kolayca yapacağı işlemdir.
Peki reülatör arızasının tespini nasıl yapacağız?
Cevap her marka regülatör üzerinde vakum diğer bi adıyla map hortumunun bağlandığı ince bir hortum girişi bulunur.
Bu girişten hortumu normal günümüzdeki gibi stop ettikten sonra çıkarıp aracı çalıştıralım araç tek marşta kolayca çalışıyor ise LPG regülatör diyaframı yırtılmış demektir.
Bu sorun karşısında regülatör diyaframı veya komple regülatör değişmesi gereklidir.
LPG Regülatör Diyafram Arızası Kaynaklı Motor Suyuna Gaz Karışması
LPG’li araçlarda radyatör ve yedek su deposuna gaz karışması sıkça yaşanan sorunlardan biridir. Aracın yedek su deposuna gaz karışıyor ise regülatör regülatör içerisindeki su hazne bölümünün diyaframı arızalı demektir. Tespiti oldukça kolay olup en büyük belirtisi yedek su deposunun kapağını açtığınızda içerisinden gaz kokusu gelmesidir.
Bu arıza bazı araçlarda hararetin yükselmesine performas kaybına en önemlisi zaman içinde silindir kapak contasını yakmasına yol açar. Araç sahiplerinin şüphe duyduklarında veya en azından yılda birkez yedek su deposu açıp gaz kokusu varmı yokmu kontrol etmeleri pahalı masraflardan kurtulmalarına neden olur.
LPG Regülatör Basınç Hatası Kaynaklı Yan Etkiler
Daha öncede belirtiğimiz gibi Regülatör içerisindeki diyafram mevsimsel değişim veya kullanım sürecine bağlı yırtılmalar ve serleşmeler meydana gelir. Bu sebepten ötürü regülatörün enjektörlere gönderdiği gaz basıncında yükselmeler ve düşüklük gibi yan etkiler yaşanmaktadır. LPG regülatör gaz basıncının bu dalgalanmaları aracın gazda giderken benzindegeçmesine, yakıt sarfiyatını armasına ve rolanti ve performans kaybın gibi sorunlara yol açar.
Bu gibi sorunlaryaşandığında LPG servisne giderek bilgisayara bağlatıp regülatör basınç hatası verip vermediğini ve basıncı normal sevyeye ayarlatmamız gerekir. Bir çok sıralı LPG sisteminde regülatör basınç ayarı rolantide 110 – 120 bar ayarında olması gerekir. Yukarta belirmiş olduğumuz sorunlar yaşandığında hemen aklınıza Otogaz beyin arızası gelmesin. Özellikle mevsimsel değişikliklerde sıkça yaşanan ve basit bir ayarla giderilen sorunlardan biridir.
LPG Regülatörü Su Kaçağı
Sıralı ve karbüratörlü sistem LPG’li araçlarda özellikle kış aylarında meydana gelen LPG regülatör su kaçağı sorunu beyin üzerinde bulunan dirseklerin değişmesi ile giderilir. Bu sorun meydana geldiğinde mecburiyetten LPG servisine gidilir. İnsaflı olan ustalar dirsekleri değişirken elinde parçası olamayan ustalarda bu üründen satılmıyor veya üretilmiyor diyerek komple beyin yenilemekteler.
Oysaki piyasada veya internette atiker brc lovato aldesa landirenzo ve mimgas gibi bir çok markanın beyin dirseği bulunmaktadır. Aracınızın LPG beyninde antifiriz kaçağı var ise LPG beyin tamir takımları internet tarayıcınıza yazarak, ihtiyacınız olan ürünü temin edebilirsiniz.
Regülatör Arızalandı Yenisini Bulamıyorum Bulsamda Çok Pahalı Ne Yapabilirim?
Birçok Otogaz markası ekonomik veya yeterli müşteri bulamadığı için ülkemizde yedek parça satışını ve bayiliklerini kapatmıştır. Bu nedenle özellikle italyan marka sıralı otogaz sistemlerinin LPG yedek parçaları bulunamaz hale gelmiştir. Oysaki araç sahiplerinin bilmediği bir kaç marka dışında hemen hemen her regülatör farklı sisteme uyum sağlar. Örneğin aracınızda meke marka sıralı sistem regülatör arızalandı yenisini bulamıyorsunuz.
Örnekteki markaların yerine atiker mimgaz gibi aklınıza gelen tüm markalar sorunsuz şekilde uyum sağlayacaktır. Çünki LPG regülatörünün görevi sadece motor suyundan aldığı sıcaklık ile gazı ısıtıp LPG enjektörlerine göndermektir. Regülatörlerin marka ve şekillerinden başka işlevsel farkları yoktur. Prins Teleflex ve viali gibi sistemler hariç tüm regülatörler bir birine uyum sağlar.
SIRALI SİSTEM REGÜLATÖRÜ NEDEN DONAR?
LPG’li araçlarda Gaz beyni neden donar? konusuna açıklık getirelim. LPG regülatörünün diyaframının patlak olmasından dolayı motor suyuna gaz basar bu nedenle beyin içerisinde su devirdaimi olmaz, ve regülatöre gelen gazın sogukluğu -40 derce oldugu için lpg beyni donmaya maruz kalır.
Motorun silindir kapak contası yanık olması veyada silindir kapağının çatlak olmasından dolayı motorun komresörü suya baskı yaparak su devirdaimini keser ve regülatöre su gitmesini engeller bu nedenlede beyinde donma olur.
Motor Su hortum ve kelepçelerinde çatlak ve gevşekliğinden dolayı motor suyu hava yaparak regülatör içerisinde hava boşlugu ulusturur ve su akışı saglanmadığı için regülatör donar. Motor suyu eksik olursa regülatöre yeteri kadar su gitmediği için bir müddet sonra beyin donar.
Motorda kışlık termostat takılı değil veya arızalı ise suyu motorda hapsetmeyeceği için kışın çok soğuk havalarda özellikle karburatörlü sistemlerde beyin donar. Böylelikle gaz beyni neden donar muhtemel sebeplerini yukarda sıralamış olduk.
Sıralı Sistem Beyin Arızası Nasıl Anlaşılır?
Sıralı sistem beyin arızası konusuna açıklık getirelim. Daha öncede belirttiğimiz gibi beyin arızasının bir kaç çeşidi vardır. En sık rastlanılan arızadan örnek vererek başlayalım. Aracı belirli bir süre park ettikten sonra veya sabah işe gitmek için aracı çalıştırmaya gittiğinizde marşa basıldığında geç çalışıyor ise ilk yapılması gereken beyin arızası olup olmadığını tespit etmekdir.
Maalesef bu gibi durumlarda bilinçsiz LPG servislerinin yönlendirilmesiyle araç sahibi ateşleme sistemi veya benzin pompası değişimi yaparak durduk yere pahalı masraf etmektedir. Oysaki sıralı sistem LPG beyin arızası çok basit bir işlemle tespit edilmektedir.
Sıralı Sistem LPG Regülatör Tespit Yöntemi
Araçtaki LPG regülatör markası ne olursa olsun aracı her zamanki gibi park edin ve regülatör üzerindeki manifolda bağlı vakum hortumunu yerinden sökülerek belli bir süre bekleyin hortum sökükken tekrar marşa bastığınızda tık diye çalışıyor ise regülatörünüz arızalı demektir. Vakum hortumu girişi aşağıda resimde gösterilmiştir. Regülatördeki bu arızanın sebebi ise içerisinde bulunan gaz odası diyaframı yırtıldığı için siz aracı park ettiğinizde emme manifolduna yavaş yavaş gaz sızmasına neden olur.
Bu nedenle sıralı sistem araç ilk benzinde çalışmaya programlandığı için iki yakıtın karışmasından dolayı boğulduğu için geç çalışmaktadır. Bu gibi durumda diyafram veya regülatör değişmek gerekir. Eğer ithal marka regülatör ise diyafram değişimi daha az masraf etmenizi sağlayacaktır.
Aşağıda belirtilen araçlarda sıralı sistem regülatör arızasını bu yöntemle kolayca tespit edebilirsiniz. Atiker, AKL, Aldesa, Brc, Cangas, Destro, Lovato, Mimgas, Landirenzo, Tartarini, Zavoli gibi birçok markada aracı park ettikten belli bir süre sonra geç çalışma varsa aracı park edin ve belli bir süre sonra resimde belirtilen vakum hortumunu çıkarıp marşa basın eğer araç rahat çalışır ise regülatör arızalı demektir. Bu durumda ya regülatörü yada regülatör diyaframını değişmelisiniz.
Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]