Rönalti Motoru Arızası Nelerdir?
Rönalti Motoru Arızalanırsa Ne Yapılması Gerekir? IAC Valfi Arızaları Nelerdir?
Rölanti motoru full enjeksiyonlu araçlarda bulunur ve rölantinin çalışma devirini gaz pedalına basılmıyorken otomatik olarak ayarlanmasını sağlar.
Eski nesil karbüratörlü araçlarda rölanti motoru bulunmaz bunun yerine jikle ve manuel olarak ayarlanan hava yakıt karışım vidası bulunur.
Full enjeksiyonlu araçlarda rolanti motoru (gaz teli kelebeğe bağlı) mekanik gaz kelebek kontrollü araçlarda bulunur.
Yeni nesil yüksek model araçlarda(Gaz teli olmayan) rolanti motoru yerine Elektronik(elektrikli) gaz kelebeği bulunur ve motor beyni gaz kelebeğinin açıklık konumunu (Rolanti deviri) otomatik ayarlar.
Rolanti motoru arızasında belirgin sorunlar gaz'a basılmıyorken rolanti devrinde dalgalanma yada stop etme durumu görülür.Rolanti motoru ve gaz kelebeği kirlenmiş kurum bağlamış ise rolanti devirinde dalgalanma durumu görüle bilir.
Rölanti Valfi (IAC) Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir?
Rölanti Valfi nedir? Rölanti Hava Kontrol Valfi arıza belirtileri nelerdir? IAC Valfi nasıl çalışır? IAC Valfi ne işe yarar?
Rölanti Hava Kontrol (IAC) Valfi Nedir?
Rölanti Hava Kontrol Valfi (IAC Valfi), motorun rölanti devir hızını (RPM) kontrol etmek için enjeksiyonlu araçlarda yaygın olarak kullanılır. Rölanti devrini kontrol ederek düzenler, çalışma koşullarına ayak uydurmak için gerektiğinde motor devrini arttırır veya azaltır.
Rölanti Valfi, ECU tarafından kontrol edilen, gaz kelebeğinden sonra veya gaz kelebeği gövdesine monte edilen, motorun önemli parçalarından biridir. Rölantide çalışan bir motora giren hava miktarını ayarlar. Bu sayede, motor rölantide iken devir sabit tutulur.
Rölanti Valfi, birçok yönden araca fayda sağlıyor olsada, çeşitli nedenler erken bozulmasına neden olabilir. En yaygın arıza modu kurum, toz ve yağ nedeni ile kısmen veya tamamen tıkanmasıdır. Bu durum motorun rölanti devrini ayarlayamaması ve sık sık stop etmesi ile sonuçlanır. Kirlenmiş bir Rölanti Valfi, basitçe temizlenerek, kirlerden arındırılabilir. Arıza yaptığında ise yenisi ile değiştirilmelidir.
Rölanti Valfi Nasıl Çalışır?
Rölanti Valfi, içten yanmalı motorun bir bileşenidir. Bu valfin görevi, motor rölanti devrini sabit kalacak şekilde ayarlamaktır.
Örneğin, aracınızı stop etmeden durdurduğunuzda motor çalışmaya devam eder. Motorun rölantide iken 900 ila 1.100 RPM arasında çalışması önemlidir. Bu, motorun stop etmesini önler. Motor rölanti devri 1.100 dev / dak veya 900 dev / dak altına düştüğünde ya da çıktığında, Rölanti Hava Kontrol Valfi hızı düşürmek veya arttırmak için çalışır. Bu sayede motorun çalışma hızı uygun RPM aralığında kalabilir.
Rölanti Valfi, aracın emme manifolduna bağlanır. Motor Kontrol Modülü (ECU), araçtaki diğer sensörlerden aldığı bilgilere göre Rölanti Valfini yönetir. ECU, elektrik sistem yüküne ve motor sıcaklığına bakarak, Rölanti Valfine komutlar gönderir. Böylece rölanti hızı artar veya azalır.
Rölanti Valfi Arıza Belirtileri
Rölanti Valfi arızalarının en sık yaşanan belirtileri; düzensiz veya olağandışı rölanti devri, Motor Arıza Işığının yanması ve motorun rölantide stop etmesi durumlarıdır.
IAC Valfi Arızaları
Düzensiz Rölanti Devri
Arızalı bir Rölanti Valfinin gösterdiği en yaygın semptomlardan biri düzensiz rölanti devridir. Rölanti Valfi, motor rölanti devrini sabit tutmak için programlanmıştır. Valf başarısız olursa veya herhangi bir problem yaşarsa rölanti devrinin düşmesine veya aşırı yükselmesine neden olabilir. Rölanti devri bazı durumlarda art arda yükselip düşebilir.
Motor Arıza Lambası
Rölanti Valfi ile ilgili bir başka arıza belirtisi, Motor Kontrol Uyarı Lambasıdır. ECU, Rölanti Valfinin sinyalinde bir arıza tespit ederse, sürücüyü bilgilendirmek için Motor Kontrol Lambası'nı yakar. Böyle bir durumda arızanın ne olduğunu anlamak için OBD2 cihazı ile hata kodlarını kontrol etmek gerekir.
Stop Etme
Rölanti Valfi arızasının daha ciddi bir sorunu ise motorun stop etmesidir. Rölanti Valfi tamamen arızalanırsa ve hava kaynağı yetersiz olursa, bu durum motorun stop etmesine hatta hiç çalışmamasına neden olabilir.
Aşırı Elektriksel Yüklenmelerde Stop Etme
Rölanti Valfi arızalarında, araç bazen rölantide normal çalışırken, aşırı elektriksel yüklenmelerde stop edebilir. Örneğin, klima veya ısıtıcıları açtığınızda motorunuz bir süre sonra stop edebilir.
Arızalı bir Rölanti Valfi, sürücünün anlayabilmesi için yeterince belirgin semptomlar üretir. Aracınızda yukarıdaki arıza belirtilerini yaşıyorsanız hiç vakit kaybetmeden Rölanti Valfini kontrol ettirin.
Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]