Gaz kesici arızası nasıl anlaşılır?

Sinan Tektaş

Gaz Kesici Arızaları ve Belirtileri Nelerdir?

Gaz Kesici Çalışmazsa Ne Olur?

Gaz kesici doğru şekilde çalışmazsa, hem benzin hem de sıvılaştırılmış petrol gazı LPG sistemleri etkilenecektir. Bu durumda aracın hiç LPG'ye geçmemesi ve tekleme gibi sorunlar sıklıkla görülmektedir. Bu durumda, gaz devre kesicisi değiştirilmesi gerekir.

Lpg Sisteminin düzgün çalışması için kesicilerin devreye sağlıklı girip çıkması önemlidir. Gaz kesicisi ve benzin kesici düzenli  olarak çalışmadığında genel olarak hem benzin hem lpg sistemine etkileri görülür.

 Araç rölantide düzensiz çalışıyor veya stop ediyorsa gaz filtresi arızalı veya tıkanmış olabilir. 

Benzin kesici arızası nasıl anlaşılır?



Gaz filtresi sık sık tıkanıyorsa gaz aldığınız istasyonu değiştirmeniz önerilir. Aracın LPG de iken çekişinde düşme veya gaz yememe sorunu yaşanabilir.

LPG sistemine sahip araçlarda gaz kesici bazı durumlarda arazı yapabilir. Bu gibi durumlarda dikkatli bir araştırma sonucunda kesicide arıza varsa kolaylıkla tespit edilebilir. Gaz kesicisi arızası durumunda araç gazda çalışmayacaktır. Gaz kesicileri motor kaputunun altında regülatöre yakın bir yerdedir.

Lpg gaz kesici arızası

Gaz kesici arızası olduğu zaman araç marş basıldığında çalışmaz hale gelir. Kesici arızasını öğrenmenin yolu oldukça basittir. Özellikle karbüratörlü araçlarda daha da basittir. Marş çevrildiğinde kesicilerin sesleri gelir. Bu kesicilerde 12 v bobin mevcuttur. Kontak çevrildiği an kesicilerden çat sesine benzer bir ses gelir. Regülatör yanındaki bobinin ses yapması gerekir. Aynı şekilde LPG düğmesi ve arkada ki LPG tankı üzerinde bulunan valflerde çat benzeri ses yapar.

Gaz kesici sorunu olduğunda genellikle regülatör yanında olan kontrol edilir. Marş çevrilir ve bu kesici üzerinde bulunan bobinden ses gelmez ise araç çalışmaz. 

Peki gaz valfi bobini arızası neden olur?

Zamanla eskiyen kesiciler artık ömrünü doldurmaya başlar. Günümüz de özellikle çok paslanan ve oksitlenen bobinler çalışmaz hale gelir. Kullanıcılar kesici kablolarını söker ve zımpara yapar. Eğer ki bobin içerisinde bulunan sargılar yanmadı ise zımpara sonucu araç çalışır. Çok paslanan uçlar ve şase ekleri elektriği iletemez ve kesici devre dışı kalır. Bu alanlar iyice zımparalandıktan sonra araç çalışır hale gelir. Gaz kesicisi arıza yaptığında araç benzinle çalışabilir. Benzin ile çalışmasında bir problem yaşanmaz.

Gaz kesici arızası belirtileri

LPG’de iken bazen araç çalışmaz. ( en belirgin belirti budur )

1. Araç LPG’de hiç çalışmayabilir

2. Araçta tekleme yapabilir

3. Benzinden gaza geçişlerde stop eder.

Gaz kesicilerinin içerisinde gaz filtresi bulunmaktadır. 

Tanktan gelen gazı filtreleyerek yemiz yakıtın motora gitmesini sağlamaktadır. Gaz filtreleri 20 bin- 40 bin km aralarında değişimi yapılmaktadır. Partiküller bazı durumlarda bu filtreyi tıkamaktadır. 

Bu gibi problemlerin önüne geçebilmek için filtre değişimi her bakımda yapılmalıdır.





Yorumlar


Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!

1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]