Fren Limitörü Nedir? Fren Limitörü Ne İse Yarar?
Fren Limitörü Nedir?Fren Limitörü Ne İşe Yarar?
Elektronik fren sistemine sahip olmayan araçlarda kullanılan bir sistemdir. Fren limitörünün işlevi, fren pedalına basıldığında kademeli ve dengeli bir şekilde yavaşlayarak durmayı sağlamaktır. Fren limitörünün önemi, tekerleklere durma işlemi için dengeli bir kuvvet uygulamasından gelir. Aksi halde yani fren limitörü olmayan ya da bozuk olan bir araç, özellikle hızlı iken durmak istediğinde savrulur hatta takla atabilir. Fren limitörü, uygulanan kuvvetin şiddetini %20 azaltarak savrulmayı büyük ölçüde önler.
Fren Limitörü Arızalarının Belirtileri?
Frene basıldığında aracın kayması, istenen sürede yavaşlama ve durma yapamaması gibi pek çok belirti ile fren limitörü arızası kendini gösterir. Fren limitörü arızası belirtileri, genellikle fren kaynaklı diğer arızaların belirtilerine çok benzer. Bu nedenle teknik anlamda uzmanlık, deneyim ve gerekli malzemeye sahip olmadan bu konuda karar vermek zordur. Fren limitörü arızası nasıl anlaşılır ve fren limitörü arızalanırsa ne olur gibi soruların yanıtlarını da açalım:
1. Fren Limitörü Arızası Nasıl Anlaşılır?
Arızalı veya hatalı limitörü teşhis etmek için, normalden daha farklı frenlemeler yaparak arabanın tepkilerinin dönme durumunu ölçmeniz gerekir. Gözle yapılabilen bu testler için uzmanlığa ihtiyaç var. Ancak kendi başınıza fren limitöründe sorun var mı diye bakmak için boş bir alanda belirli hızlarda ani frenleme yapın. Dışarıdan biri de sizi izlesin. Siz, fren yaparken 3 teker dönüyor 1 tanesi kitlemiş ya da ikisi kilitlenmiş gibi bir tablo varsa fren limitörü arızalanmış olabilir. Fren limitörü arızasını anlamak için uzman desteği almanızı öneriyoruz. Hatta aracınızda fren limitörü varsa sıklıkla kontrol ettirmeniz tavsiye edilir.
2. Fren Limitörü Arızasının Nedeni Nedir?
Mekanik bir parça olan limitör, zamanla aşınabilir ve okside olabilir. Buna bağlı sorunlar çıkabileceği gibi içinde yaylardan biri de kopmuş olabilir. Yüksek hızda sıklıkla frenleme yapmak da bu parçanın zarar görmesine ya da daha hızlı yıpranmasına neden olabilir.
3. Fren limitörü Arızalanırsa Ne Olur?
Fren limitörü arızasının sonuçları konusu çok önemlidir. Bu küçük parçanın işlevi, güvenli sürüş açısından hayatidir. Bir kaç maddede fren limitörü arızasının sonuçlarını değerlendirelim:
Fren Limitörü Çalışma Prensibi?
Bunu daha basit bir şekilde anlamak istersek. Öncelikle, bir otomobilde fren limitörü, aracın hayati parçalarındandır. Günümüzde arabalarda ABS sistemi olduğu için, fazla kullanılmıyor. ABS her tekerin dönüş açısını alarak beyine ilettiği için fren limitörünün görevini beyin yani ecu yapar. Ancak ABS sistemine sahip olmayan, ön disk – arka kampana frenli araçlarda bu işlemi mekanik olarak bir kaç yay ile fren limitörü yapar.
Araçta tam bulunduğu yer ise ön ve arka frenler arasında bulunan hidrolik yağ hattındadır. Çoğu otomobilde Limitör aracın önünde bulunur. Musluk gibi düşünebilirsiniz. Limitör içinde küçük ve büyük bir piston ayrıca bir yaydan oluşan, ölçüm sistemi vardır. Ani ve acil fren uygulaması sırasında ön ve arka frenler arasındaki basıncı kontrol ederler. Limitör, tekerlerde kilitlenmeyi önlemek için arka fren sistemine, fren hidroliği basıncını sınırlar.
Arızalı veya hatalı limitörü teşhis etmek için, normalden daha farklı frenlemeler yaparak arabanın tepkilerini ölçmeniz gerekir. Fren limitörü aracın ani bir fren yaptığında arka kampana olan sağ veya sol teker kitler. Araç fren esnasında sağa sola çekme yapar.
Not : Arıza yapmaması için fren sıvısını düzenli olarak değiştirmeniz gerekmektedir.
Fren limitörü Tamiri nasıl yapılır?
Öncelikle belirtmek gerekirse, Fren limitörü pahalı bir parça değildir. Arıza yapması durumunda frene basıldığında, arabada frenlerin zayıf olduğunu hissedersiniz.
Tam teşhis için birazdan daha detaylı bilgilendireceğim. Hatta çok basit bir yol olduğunu göreceksiniz. Ama bunları yapmadan önce fren hidroliğinizin dolu olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca frenleriniz yumuşak bir şekilde ise fren sisteminizde hava vardır. Eğer böyle bir sorun var ise sorunuz limitör değil, fren hidroliği sızıntısıdır.
Şöyle düşünün, disk frenlerin tutma oranı daha yüksektir. Kampana frenlerin ise daha düşük. Frene bastığınızda araç dengesiz bir şekilde kayma eğilimine geçer. Aracınız ile sudan geçtiğinizde aracınıza o durumda fren yaparsanız araç başka yöne kayar.
Fren Limitörü Arızasını Kendimizde Bulabilirmiyiz?
Şimdi arıza teşhisi için, güvenli bir otopark ve kendinize bir arkadaş bulun. Ardından arkadaşınız, arabadan inerek sizi izlemeye başlasın. Aracınız ile belli hızlara çıkarak frenleme yapın, siz fren yaparken örnek veriyorum 3 teker dönüyor 1 tanesi kitlemiş ise fren limitörü arızalanmıştır. Veya tam tersi olarak 1 teker hariç tüm tekerler kitlemiş ise yine fren limitörü arızalı demektir.
Ayrıca arka tekerler arasında fren farkı yüzündeni bir tekerin balatası daha önce bitecektir. Genelde sorun limitör içinde yay kırıldığında böyle bir arıza yaşanır. 2022 yılında sanayide 150 TL civarında bir fiyata kırılan yayı değişebiliyorsunuz.
Fren limitörü Tamiri nasıl yapılır?
Tam teşhis için birazdan daha detaylı bilgilendireceğim. Hatta çok basit bir yol olduğunu göreceksiniz. Ama bunları yapmadan önce fren hidroliğinizin dolu olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca frenleriniz yumuşak bir şekilde ise fren sisteminizde hava vardır. Eğer böyle bir sorun var ise sorunuz limitör değil, fren hidroliği sızıntısıdır.
Şöyle düşünün, disk frenlerin tutma oranı daha yüksektir. Kampana frenlerin ise daha düşük. Frene bastığınızda araç dengesiz bir şekilde kayma eğilimine geçer. Aracınız ile sudan geçtiğinizde aracınıza o durumda fren yaparsanız araç başka yöne kayar.
Limitörü İptal Edilebilirmi?
Bu parçanın iptal edilebilmesi için, tamamen fren sisteminin elden geçmesi gerekir. İptal edildiğinde ise aracınız ile fren yaptığınızda ciddi kontrolsüzlük hissedersiniz. Hiç bir üretici bu parçanın iptal edilmesini desteklemez.
Fren limitörü arızalı iken aracınız ile seyahat etmeniz çok tehlikelidir. Yüksek hızlara çıkmanızda, bir tekerin kitlemesi ile birlikte aracınız takla atar veya ters döner. Tabi bu durumun başka sonuçları’da var. Örnek veriyorum, aracınız muayeneden geçemez.
Aracınızı muayeneye götürmeden önce öncelikle fren testine sokmanızı tavsiye ediyoruz. Fren testini yaptırdığınız yerde genelde Fren Limitörünü hemen tamir ettirebilirsiniz. Bu tamir ve test merkezleri frenlerinizde sapma varmı yokmu bunu kontrol ederler. Aracınız bu test merkezlerinde sorunsuz geçerse muayenede fren konusunda sorunlarınız olmaz.
Fren Limitörü Fiyatları? Fren Limitörü Değişim Masrafı?
Fren limitörü fiyatları markaya ve ürünün özelliğine göre değişiklik gösterebilir. Burada üreticinin verdiği bilgiler ışığında fren limitörü seçimi yapılması önemlidir.
Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]