Aracı vurdurma nedir ? Araç Vurdurma Nasıl yapılır?
Aracı vurdurma nedir?
Otomobilde elektrik aksamının en önemli parçası akü. Özellikle kış aylarında akü bitmesi durumuyla daha çok karşılaşıyoruz. ancak çok büyütülecek bir sorun değil.
Akünün bitmesine açık unutulan müzik sistemi, farlar veya fazladan herhangi bir donanım olabilir.
Eskimiş aküler de zamanla şarj tutmaz. Dolayısıyla başınızı ağrıtır. Başınızın ağrımaması için akü bakımları ve akü değişimini zamanında yapmanız gerekir.
AKÜ ZAYIFLADIĞINDA MESAJ VERİR
Eğer arabanızı çalıştırmaya kalktığınız rahat çalışmıyorsa veya ikaz lambaları zayıf yanıyorsa (hiç yanmayabilir) akünüz alarm veriyor demektir. Yine aracı bir süre kullandıktan sonra stop ettirip tekrar çalıştırmak istediğinizde geç çalışma durumu varsa akünüzün bittiği anlamına gelir.
Eğer aküyü o an değiştirme durumunuz yoksa önünüzde iki seçenek var. Bunlarda ilki ‘arabayı vurdurma’ diğeri ise akü takviyesi…
Takviye verme yöntemi de kullanılabilir nasıl mı?
Aracınızda takviye yapabilmek için iki tane takviye kablosunun bulunması gerekir. Aracınızın olduğu yere farklı bir araç getirerek veya aracınızda bir akü bulunuyorsa aynı kutup başlarına kabloları bağlayarak kontağı açıp marşa basmak yeterli olacaktır bu yöntem aracınızın çalışmasını sağlayacaktır.
Vurdurma, takviye gibi durumları olabildiğince az uygulamak gerekir.
Aracınız sürekli çalışmıyor ve sürekli vurdurma durumunda kalıyorsanız akünüzü en yakın zamanda değiştirmeniz gerekir. Aküyü değiştirmek tek başına bazen yetmeyebilir. Arabanızın elektrik aksamında ya da kablolarında akım kaçağı olabilir bunu işinde uzman olan kişilerce gerekli olan cihaz yardımıyla tespit edilip o kaçağın önüne geçilmesi gerekir. Böyle bir inceleme yapılmazsa ve sorun aküde değil kablolardaki akım kaçağında ise akünüz tekrar boşalacaktır ve yeni akü taktırmak bir çözüm olmayacaktır. O yüzden durgun akım ve alternatör akım testleri uygulanmalıdır. Bu testlerde kablolar sağlam ise akünüzü değiştirip bu sorunu çözmüş olacaksınız.
Arabanıza ve Motoruna zarar vermeden sağlıklı bir şekilde vurdurma nasıl olmalıdır;
Arabanızı birkaç kişi bulup olabildiğince hızlı ittirmeniz gerekir. Öncelikle kontağı yarım çevirip aracın hareket etmesini sağlayın araba biraz hızlanınca ayağınız debriyaj da iken ikinci vitese takın. Araç ikinci viteste ve debriyaja tam basılı şekilde hızlanınca ya kadar kalsın. Belli bir hıza ulaşınca ayağınızı debriyajdan çekin.
Peki Araba Nasıl Vurdulurul?
1. Arabanızı birkaç kişi bulup ittirmeniz gerekir. Öncelikle kontağı yarım çevirip ikinci vitese takın. Daha sonra aracın hareket etmesini sağlayın. Belli bir hıza ulaşınca ayağınızı debriyajdan çekin.
2. Seçenek ise akü takviyesi. Bir başka arabanın üküsünden kabloları doğru başlıklara takarak akünüzü şarj edebilirsiniz.
Akünün bitmemesi için dikkat edilmesi gereken unsurlar:
Aracı terk etmeden önce aracın elektrik ile çalışan aletleri kontrol edilmeli.
Teyp, radyo açık bırakılmamalı.
Farlar açık olmamalı ve far anahtarının kapalı konumda olması gereklidir.
Akümülatör şarj olmuyorsa sebebi nedir?
Akünüzün şarj olmadığını ön göstergede kırmızı renkli akü lambasının yanmasıyla fark edersiniz. Bunun nedeni V kayışı olabilir. V kayışının kopması veya zarar görüp parçalanmasında işlevini yerine getirememesinden dolayı aküyü şarj edemeyecektir.
Bir diğer nedeni ise alternatör olabilir. Su, yağ veya benzeri maddeler şarj dinamosu üzerine gelmişse veya alternatör içindeki elemanlar zarar görmüşse şarj üretemeyecektir ve bundan dolayı akü şarj olamayacaktır.
Aracınızın periyodik bakımlarını zamanında yaptırmak ve eksiklerini biran önce gidermek hem sizin güvenliğiniz hem de sizin yarı yolda kalmamanız için önemlidir.
Akü aracın elektrik ile çalışan her elemanın çalışmasını sağlamaktadır farlar, tavan aydınlatmaları, bilgi eğlence sistemi ve en önemlisi aracı çalıştırmada marş basmak için o yüzden akünüzün bakımlarının düzenli olması bakımı olmuyorsa belirli zaman aralıklarında değişmesi gerektiğini unutmayınız.
Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]