Araç Arızaları ve Çözümleri

Sinan Tektaş

Araç sahiplerinin sıklıkla karşılaştıkları bazı arızalar

Aracınızda meydana gelebilecek bazı arızaları aracınızın sesini dinleyerek, hissederek ya da kullanırken aracınızın size verdiği uyarılardan yola çıkarak fark edebilirsiniz. Araç sahiplerinin sıklıkla karşılaştıkları bazı arızaları ve bu arızalar karşısında yapabileceklerini bir araya getirdik.

Motorda Meydana Gelen Aşırı Isınma

Aracın motor ısısının fazlaca artmasını hararet göstergesinin ikaz vermesinden, sonrasında ise aracın motor bölümünden ve su haznesinden buhar çıkmasından anlayabilirsiniz. Bu çıkan buhar, aracın hararet yaptığının göstergesidir. Bu tür bir durumda ilk yapmanız gereken aracı uygun bir yere çekmek ve durdurmak, öncelikle motorun soğumasını beklemektir.

Neden Olur?

1. Soğutma suyunun azalması veya kalmaması,

2. Devridaim (su) pompasının arızalı olması,

3. Termostatın bozuk olması,

4. Fan motorunun arızalı olması,

5. Kapalı soğutma sisteminde havanın oluşması,

6. Vantilatör kayışının gevşemesi veya kopmuş olması

7. Radyatör peteklerinin tıkalı olması

8. Hortumda oluşabilecek bir sızıntı motorun fazla ısınmasına sebep olabilir.

9. Motorun fazla ısınmasında sürücünün aracı devirsiz kullanması da etkili olabilir.

Ne Yapmalı?

Araç durdurulduktan sonra hemen aracın kaputu açılmamalı ve motorun soğuması beklenmelidir. Yüksek sıcaklık ve basıncın oluştuğu süreçte radyatör kapağını açmak kişiye zarar verebilir. Motor ancak soğuduktan sonra, radyatör kapağı bir bezle dikkatlice açılıp su seviyesi kontrol edilmelidir. Aracın motoru, klima sistemi ile ilgili olarak su eksiltmiş ve hararet yapmış ise radyatöre su ilave edilerek sorun çözülebilir.

Bu işlem sonucunda halen hararet düşmüyor ve sorun devam ediyorsa aracın hareket ettirilmesi, arızayı büyütebilir ve araca daha çok zarar verebilir. Bu nedenle arızanın ne olduğunun anlaşılması ve çözümü için tamirciye götürmek üzere çekici çağrılmalıdır.

Motor Gücü Kaybı

Motorda güç kaybı meydana geldiğinde motor fazla gürültülü çalışmaya başlar ve araç çok daha fazla yakıt tüketmeye başlar. Bu uyarılardan yola çıkarak motorda güç kaybı olduğunu fark edebilirsiniz.

Neden Olur?

1. Yakıt pompası veya yakıt filtresi arızaları

2. Ateşleme sistemi sorunları

3. Vakum sızdırması

4. Katalitik çeviricisi arızaları

5. Büyük hava akışı sensörü kirlenmesi gibi sebepler ile motorda güç kaybı yaşanabilir.

Ne Yapmalı?

Acilen yeterli teknik altyapıya sahip bir oto tamirhanesine veya bakım servisine başvurulmalı, sorun kaynağı bulunarak çözüm yoluna gidilmelidir.

Akünün Boşalması Veya Bitmesi

Arabanıza binip marşa bastığınızda geç çalışma durumu ile karşılaşıyor ve bu durumu sık yaşıyorsanız arabanızın aküsünde bir problem var demektir. Araç kontağını çevirdiğinizde boğuk ve uzun süre sesli olarak çalışıyorsa, gösterge ışıkları yanmıyor veya yanıp yanıp sönüyor ise bir süre kullandıktan sonra araç stop etmeye başladıysa aracınızın aküsü bitiyor demektir.

Neden Olur?

1. Araç çok uzun süre çalıştırılmadığında,

2. Far ve iç lambalar açık unutulduğunda,

3. Müzik sistemi açık bırakıldığında, araç sabit konumdayken çok uzun süre müzik dinlendiğinde akü boşalabilir.

4. Akünün ömrü bittiğinde ise akü tamamen bitebilir.

Ne Yapmalı?

Yola çıkmadan akünün bittiğini veya boşaldığını arabanız çalışmadığında fark edebilirsiniz ya da yoldayken akünüz bitebilir. Böyle bir durumda çevrenizden yardım alarak, birkaç kişiyle aracı arkadan iterek ve motoru vurdurarak çalıştırabilirsiniz.

Başka bir çözüm yolu da, başka bir araçtan yardım alarak aracınızın aküsüne takviye yapmanız olabilir. Bunun için akü kablolarına ihtiyacınız olacaktır. Aracınızda akü kabloları bulundurmanızda fayda var. Aracınızı çalıştırdıktan sonra en yakın servise giderek akünüze baktırmanız, bittiyse aracınıza yeni aküsünü taktırmanız gerekir.

Yorumlar


Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!

1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]