Buji
Buji
Buji görevi, silindire sıkıştırılan yakıt hava karışımını elektrik
kıvılcımıyla ateşlemektir.
Bujilerin elektrotları yanma odasında zor şartlar sebebiyle zaman geçtikçe erozyona uğrar ve
elektronlar arasında boşluk artar. Bu yüzden ds kıvılcımın elektrotlar (tırnaklar) arası atlayışı zorlaşır.
Ayrıca motor çalışırken buji uç izolatör ve elektrotlarında yanma
sonucu partiküller birikir. Bu atıklar birikir ve kısa devreye sebep olur kıvılcımın tırnaklar arasında atlaması engellenir. Bu şekilde ateşleme kötüleşir ve motor
performansında düşme olur. Motorda yeterli güç ve torku üretilemez, yakıt tüketimi artar ve motor çalışması düzensiz olur.
Bu nedenlerle bujiler zamanla görevini tam olarak yapamaz hale gelir. Bu sebeple bujiler bakımlar da yenileri ile değiştirilirler.
Durumlarina göre bazı bujiler kum püskürtme kullanan buji
temizleme cihazları ile temizlendikten sonra sentil kullanılarak tırnak aralıkları uygun şekilde ayarlanıp kullanılabilir. Temizleme cihazı olmadan tel fırça kullanılıp bujilere zarar verilmeden tırnakların üstündeki kurumlar temizlenebilir.
Buji elektrotları, yanma odasına motor yağı girdiğinde ıslak yağlanmaya neden olur. Yağlanan buji, temizlendikten sonra kurulanıp ayarı yapılıp takılarak tekrar kullanılabilir.
Buji elektrotları aşındığında, burun porselenlerinde çukurcuklar oluştuğunda ve kirli
kahverengi renge büründüğünde, yüzeylerinde az miktarda ince karbon tabakası oluştuğunda bujer görevlerini iyi yerlerine getirmişler ancak artık değişim zamanları gelmiştir. Standart bujiler için 10000/15000 km ortalama kullanım kilometresidir. Sonrasında yenileriyle değiştirilmeleri gerekir. Yüksek gerilim buji kabloları distribütörden yüksek voltajlı
akımn bujiye gönderimini sağlar. Kablo izolasyonunu sağlayan yalıtkan kısmın zaman geçtikçe yalıtkanlık özelliği kaybolur ve yüksek voltajlı akım, komşu buji kabloları üzerinden veya doğrudann şasiden kısa devre yapar. Bu arıza, karanlık veya az ışıklı ortamda motor çalışırken göz ile gözlemlenebilir. Bu durumda buji kabloları değiştirilmelidir. (Not: Buji kablo değişiminde direnç farkları olmaması için bütün buji kabloları değişmelidir.) Motorun üstünden sökülmüş olan buji durumlarından motor çalışmasıyla ilgili bilgi edinilmesi mümkündür.
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]