LPG arızaları ve çözümleri
Oleh
Sinan Tektaş
LPG Arızaları ve Çözümleri Nelerdir?
LPG yakıt sistemi arızalarının temel nedenlerinden biri, motorun benzin ile çalışmasındaki arızalar ve ayarların bozulmasıdır.
Benzin sistemindeki arızalar giderildiğinde ve ayarlar yapıldığında LPG yakıt sistemi arızaları çoğunlukla çözülmüş olunur.
Aracın benzinli olarak çalışmasında sorun var ise sorunu lpg sisteminde aramak yanlış olur.
LPG yakıt sistemi bulunan araçlarda karşılaşılan muhtemel arızalar şunlardır:
1. Araç LPG ’de çok yakıyor.
Aracın benzin sarfiyatı yüksektir. Benzin sisteminde arıza teşhisi yapılmalı ve benzin emisyon değerleri kontrol edilmelidir.
2. LPG takılı olan araç yağ yakıyor veya su eksiltiyorsa motorda arıza vardır.
Supap ayarı bozuktur. Bujiler çalışma verimliliğini kaybetmiştir. Buji tırnak aralığı fazladır. Rölanti ve karışım ayarı bozuktur. Karbüratöre fazla hava gidiyor olabilir.
Emme manifoldu veya mikser hava alıyor olabilir.
3. Sistemin hava alması, karbüratörlü motorda karbüratör contası veya Westenhousedan, enjeksiyonlu motorda otomatik hava ayarını sağlayan debi metreden kaynaklanır. Buharlaştırıcının hava ayar vanası çok açılmıştır. Buharlaştırıcı sıcak su girişi tıkalı veya buharlaştırıcıda hava vardır.
4. Buharlaştırıcı radyatörden daha yükseğe monte edilmiştir. Buharlaştırıcı diyaframı özelliğini kaybetmiş veya uygun olmayan malzemeden imal edilmiş diyafram kullanılmıştır.
LPG kaçağı olabilir.
LPG kaçağı olan bölgede buzlanma olur.
5. Motor herhangi bir sebeple hararet yapmışsa buharlaştırıcı işlevini tam yerine getiremiyordur.
Hava filtresinin temizliğine ve zamanında değişimine uyulmazsa motor benzin ve LPG pozisyonunda sağlıklı çalışmayacak, gereğinden fazla yakıt harcayacaktır.
6. Araç geç çalışıyor.
Buji veya buji kabloları ömrünü tamamlamış, eski veya kalitesizdir. Avans ayarı bozuktur. Motorun LPG ve benzinde geç çalışmasına sebep olur.
Buharlaştırıcının hava ayarı veya gaz ayarı bozuk olabilir.
7. LPG ’de rölanti problemi.
Karbüratörlü araçlarda karbüratör kelebeği arızalı olabilir. Emme manifoldu hava alıyorsa düzensiz rölantiye sebep olabilir. Buji ve kablolarının eski veya kalitesiz oluşu rölanti devrini bozabilir. Buharlaştırıcı diyaframı özelliğini kaybetmiştir. Buharlaştırıcı içerisinde tortu ve pislik birikmiştir.
Avans ayarının bozuk olması düzensiz rölantiye sebep olabilir. LPG elektrovalfine gelen gerilim düşüktür.
8. LPG’li araç koku yapıyor
Buharlaştırıcı diyaframları özelliğini kaybetmiştir. Araçta LPG kaçağı olabilir. Aracınızın egzozunda patlak veya delik olması araçta LPG kokusunun algılanmasına sebep olabilir. Aracın radyatöründe delik var veya radyatör tıkalı ise buharlaştırıcıya yeterli sıcak suyun gelmemesine ve araçta kokuya sebep olabilir.
9. Araç LPG’de kesiklik yapıyor
LPG elektro valflerinde tıkanıklık veya çalışma bozukluğu olabilir. Buharlaştırıcı diyaframları özelliğini kaybetmiştir.
Buharlaştırıcı arızalıdır.
Buji veya buji kabloları ömrünü tamamlamış, eski veya kalitesiz olabilir. Araç LPG’yi kesik kesik alıyorsa gaz filtresi tıkalı olabilir.
Yakıt sisteminde karbüratörde tıkanıklık ve ayarlarında bozukluk olabilir.
10. Araç stop ediyor
Westenhouse da kaçak aracın stop etmesine sebep olabilir. Karbüratör hava alıyorsa fren yapınca araç stop edebilir. Vites boşa alındığında stop ediyorsa hava fazla geliyor olabilir.
11. Araç LPG’de vites boşta iken frenlemede stop ediyorsa
Frenler kaçırıyor olabilir. Araç hararet yapmış, radyatörde su kalmamış ise buharlaştırıcı diyaframının yırtılmasına sebep olur. Araç LPG’de çalışırken stop etmesine sebep olabilir.
12. LPG kaçağı
LPG’nin temas ettiği parça üzerindeki buzlanma LPG kaçağına işaret eder. Multivalf giriş ve çıkış vanaları kapatılmalıdır.
LPG tankının terlemesi LPG şamandıra arızasına işaret eder.
13. Elektronik sistem arızaları
LPG-Benzin geçiş anahtarı arızası varsa şarj sistemi arızalı veya akü fazla şarj edilmiş olabilir. LPG göstergesi yakıt miktarını göstermiyor ise yakıt seçme anahtarı ve göstergenin veya sensörün şasi bağlantısında problem olabilir.
Kablo bağlantısı yanlış yapılmış olabilir. Enjeksiyonlu araçlarda LPG-benzin geçiş anahtarı otomatik geçiş sağlamıyor ise sinyal alım kablosu bağlantı hatası olabilir.
14. Araç LPG ’de çekmiyor
Avans ayarı düşük ise teklemeye veya çekişten düşmesine neden olacaktır.
Buharlaştırıcı diyaframları özelliğini kaybetmiştir. Buharlaştırıcı arızalıdır. Buharlaştırıcı ayarları bozuk olabilir.
Buji ve buji kabloları, buji tırnak aralığı kontrol edilmelidir. Supap ayarları sıkı veya gevşek ise yakıt sarfiyatını artırır ve çekiş düşer.
Emme manifoldu hava alıyorsa düzensiz rölanti ve güç düşüklüğüne yol açar.
15. Diğer problemler LPG tankında gaz var fakat buharlaştırıcıya ulaşmıyorsa şamandıra arızalı veya tıkalı olabilir. Avansın öngörülen değerde olmaması (düşük olması) durumunda bujiler zamansız ateşleme yapacak, motorun teklemesine ve çekişten düşmesine neden olacaktır.
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]