Karter Havalandırma Sistemi Nedir

Sinan Tektaş

Karter Havalandırma Sistemi Nedir ?



Yağın sürekli hareket halinde olması ve yüksek sıcaklıklarda çalışması, yağ buharına sebep olur. Yağ buharının asit özelliği sebebiyle motora zararlıdır, bu asidik özellik motor parçalarını aşındırıcı etki gösterir.

Silindirlerde (yanma odasında) meydana gelen yanmadan dolayı basınçlı olarak bir miktar gaz ve hidrokarbon, pistondaki sızdırmazlık segmanlarından sızarak aşağıya, kartere kaçar, bu kaçak gazlar da motor yağının özelliğini bozar, çamurlaşmaya sebep olur. Bu kaçak gazlara “blow by emissions "Kaçak emisyonları” da denir.  Bu gaz sızıntısı özellikle sıkıştırma ve yanma "iş" zamanlarında meydana gelir.

Kartere sızan kaçak gazların büyük çoğunluğu (%80) yanmamış gazlardır, geriye kalanlarsa yanma sonucu oluşan su buharı, asit vb. gazlardır.
Kartere gelen kaçak gaz kaynaklarından bir diğeri de, turbo şarjdır. Bilindiği gibi turbo şarjın yağlanması motor yağıyla gerçekleşir. Turbonun içerisinde kompresör ve türbin kanatçıklarını taşıyan turbo mili vardır, bu milin turbo gövdesine yataklandırılmıştır ve bu mil yatağında yağ delikleri vardır. Tüm parçalar sızdırmaz yapılmış olsa da bir miktar egzoz gazı, turboyu dolaşan yağın içerisine kaçak yapar ve turboyu yağlayıp kartere dönen yağla beraber kartere sızar.

PCV nedir?

Positive Crank Case Ventilation, 1960'lı yıllarda geliştirilmiş, yağ karterini ve motor bloğunu verimli olarak havalandıran, aynı zamanda çevreye yayılacak zehirli gazları motorda yakarak hem çok az da olsa güç sağlayan hem de çevreyi koruyan bir emisyon sistemidir. Burada bahsedeğim PCV dönüşümünü, EFI sistemi olmasa bile eski model motorlarınıza yapmanızı öneririm. Benim tariflerim 55-57 V8 motorlar için ancak diğer motorlarda da belirtilenleri bulmakta zorlanmazsınız

Road Draft Tube

Motor çalışırken meydana gelen yanmalarda, atık ve sıcak gazların bir kısmı segmanlardan kaçarak yağ karterinde basınç oluşturur. Bu gazlar, motora zarar vermemesi ve yağın kimyasal özelliğini bozmaması için motordan bloğundan tahliye edilmelidir. Konumuz olan motorlarda bloğun en arkasında, distribütörün yanında 31 mm. çapında bir deliğe bağlı havalandırma hortumu vardır (Road Draft Tube), hortum arkadan şanzuman tarafında devam eder ve orada ucu açık olarak son bulur. Araba ile belirli bir hıza geldiğinizde hortumun ucunda oluşan eksi basınç, burada dışarıya doğru bir hava akımı oluşturur ve motor karterini havalandırır. Motora taze hava girişini sağlayan havalandırma kapağı (aynı zamanda yağ doldurma kapağı) da motor bloğunun en önündedir. ancak:

- Yanmış ve zehirli gazların karter içinden verimli şekilde tahliye edilmemesi sonucu yağınız çok kısa sürede özelliğini kaybeder, değiştirmek gerekir
- Yağ buharından dolayı yola ve şanzumana yağ bulaşır, kirlilik olur
- Yanıcı ve zehirli gazları atmosfere verirsiniz, parasını ödediğiniz yanıcı yağ buharı heba olur
- Araba seyir halinde değilken verimli bir havalandırma olmaz, buharlar ön havalandırma kapağından dışarı çıkar ve arabanın içinde yağ kokusu yapar

Yukarıda Road Draft Tube ve PCV sistemlerinin akışını görebilirsiniz. Yani sonuç olarak PCV'ye dönmelisiniz.

PCV nasıl çalışır?

PCV nasıl çalışır
 PCV içinde yaylı mekanizma olan bir vanadır. Bir ucu karbüratörün (veya EFI'deki PCV girişinin) gaz kelebeğinin altına bağlı veya kurbağadaki vakuma bağlanır, bir ucu ise sübap kapağına bağlıdır. Rölantide çalışan bir araçta (gaz kelebeği kapalı olduğundan onun altında motor vakumu çoktur), kelebek altındaki vakumu kullanmak aracın dengesini bozar. PCV'nin içinde ters çalışan bir basınç sistemi vardır, vakum çokken PCV valve kapanır ve havalandırmayı kısar. Ancak gaz kelebeği açıldığında vakum azalır ve vana iyice açılarak hava geçişini arttırır. Bu da karterden zehirli gazların emilerek motora verilmesi ve tekrar yakılması demektir. Emdiğimiz havanin bir yerden motora girmesi gerektiğinden diğer sübap kapağında da bir hava alma kapağı (breather) bulunur.
Ayrıca içindeki koruma mekanizması ile ani ters basınçlarda (karbüratörden alev çıktığı durumlar) kapanır ve karterin tutuşmasını engeller. PCV'yi temizlemek ile uğraşmayın başaramazsınız. 15.000 km'de bir değiştirin. Çalışıp çalışmadığını sallayarak anlayabilirsiniz, sallayınca içindeki parçanın tıkırdaması gerekir.

Biz ne yapacağız ?

Setimizden bir adet PCV valf ve hortum çıkıyor. Biz Road Draft Tube'u sökeceğiz ve 31 mm'lik deliğini PCV valf kalınlığına indirecek bir lastik conta koyacağız. Daha sonra PCV'yi çıkmayacak sıkılıkta buraya takacağız (içeriye aman bir şey kaçırmayın), diğer ucunu da EFI sistemindeki PCV girişine bağlayacağız. Yeni gelecek kurbağamızda (manifold) yağ doldurma borusu (aynı zamanda hava alma borusu) yok, onun için diğer subap kapağını sökeceğiz (sökerken contayı zedelememeye dikkat edin, zedelenirse yenisini alın) ve

Alternatif 1 - Yaklaşık 1,5-2 cm.lik delik delerek yine aynı kalınlıkta içeride hiç pay bırakmayacak şekilde, dışarıda ise 2 cm. uzunluğu olacak bir metal boru kaynatacağız. Aynı şekilde hava filtresinin altını delerek (havanın tozsuz olduğu taraftan) benzer bir bağlantıyı da orada yapacağız. Sonra iki bağlantıyı bir hortum ile bağlayacağız.

ALternatif 2 - İçi filtreli bir havalandırma kapağı alacağız ve ona uygun olarak delik delip bağlantısını yapacağız (ben bunu seçtim çünkü motorumda ilave siyah çirkin hortumlar istemiyorum)

Sonuçta ilk yaptığımız bağlantı ile motora kendi içindeki gazları emdirip, ikinci bağlantı ile de temiz hava aldırıyoruz. Ayrıca motora yağı da bir huni yardımı ile sübap kapağından dolduracağız.

Road Draft Tube'a PCV ve emme manifoldu
Road Draft Tube'a PCV 

🖕Yukarı örnekte 6 silindir motorların sol tarafında bulunan Road Draft Tube'a PCV ve emme manifolduna da girişin bağlanmasını görüyorsunuz.

Yorumlar


Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!

1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]