Yağışlı havalarda güvenli sürüş bilgileri
Oleh
Sinan Tektaş
Araba kullanmak eğlenceli gibi görülse de dikkat gerektirir
Herhangi bir yanlış kullanım aracınıza hatta sizin ve karşı sürücülerin canına maal olabilir. Yağmurlu havalarda araba sürmek daha da zorlaşır.
Araba kullanmak eğlenceli gibi görülse de dikkat gerektirir
Herhangi bir yanlış kullanım aracınıza hatta sizin ve karşı sürücülerin canına maal olabilir.
Hazırladığımız güvenli sürüş noktalarını dikkate almanız karşılaşacağınız riskleri en aza indirir.
Yağmurun ilk başladığı zamanlar yolların genellikle en tehlikeli olduğu anlar olduğu için, sürücülerin yağmur yağmaya başladığında dikkatlerini daha da artırmaları gerekiyor. Yol üzerindeki toz ve yağ gibi kalıntılar yolun kayganlaşmasına neden olacağı için yağmurun başladığı anlarda araçların yol tutuşları azalır. Bu nedenle bu süreç içerisinde araç sürücülerinin yavaş gitmeleri oldukça önemlidir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ıslak zemin nedeniyle yol tutuşu azalacağı için sürücüler ani frenlerden kaçınmalıdırlar. Ani frenler aracın yoldan çıkmasına neden olabilir. Fren mesafesinin de ıslak zeminlerde daha uzun olduğunu göz önünde bulundurursak, araç takip mesafenize de 2 saniye ve üzerinde tutmanız trafik güvenliğini artıracaktır.
Yol üzerinde bulunan su birikintiler de sürücüler için tehlikelidir. Yoldaki çukur ve benzeri hasarlar su birikintisi nedeniyle kapanacağı için su birikintilerindeki çukurlara girdiğinizde aracın kontrolünü kaybedebilirsiniz. Bu nedenle mümkün olduğunca su birikintilerinden kaçmaya dikkat edin.
Aracınıza bindiğinizde yağmur yağıyor olması durumunda araç sileceklerinizin düzgün bir şekilde çalışıyor olduğuna emin olun. Silecek suyunu kontrol edin ve bu şekilde yola çıkmaya dikkat edin. Yağmurlu havalarda aracın ön camının buğulanması nedeniyle görüş mesafesi kısıtlanır. Bu sorunu gidermek için aracın klima ve havalandırmasını ön cama vererek bu buğulaşmanın önüne geçebilirsiniz.
Arka cam görüşünün sağlanması isin için rezistansınızı da ara ara kullanmaya özen gösterin. Böylelikle aynalar aracılığıyla arka camınızdan trafiği takip edebilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz sorunların başka sürücülerde de meydana geleceğini unutmayın ve karşı taraftaki sürücülerin sizleri daha rahat görebilmeleri için kısa huzmeli farlarınızı açık tutarak sürüş yapın. Böylelikle karşı taraftaki sürücüler farlarınızın ışıklarını görerek, sizi fark edebilirler.
Yağışlı havalarda lastiklerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeyi unutmayın. Aşınan ve ömrünü tamamlayan lastikler yağışlı havalarda yol tutuşu sağlayamadığı için kazalara sebep olurlar.
Önünüzdeki araçları sollarken ya da şerit değiştirirken mutlaka sinyallerinizi kullanın. Görüş mesafesinin düşmesinden dolayı, arkanızdaki ve önünüzdeki araçlar ne yapacağınızı kestiremeyebilir ve bu da kazalara neden olabilir.
1.Lastikle Dikkat!
Yağmurlu havalarda güvenli araba kullanmanın birincil koşulu lastiklerdir. Kış mevsiminde kış lastiği, yaz mevsimin de ise yaz lastiği kullanma gerekliliğine önem vermelisiniz. Yaz lastiklerinizin dış derinliğinin 1.6 mm’den az olmaması gerekir. Çünkü, ıslak zeminde lastiğin suyu boşaltması ve yere tutunması güçleşir. Üretim tarihi üzerinden 5 yıl geçen iç ve dış lastiklerin kullanılmadan önce kontrolden geçirilmesi gerekir. Ayrıca, otomobil üreticisinin önerdiği lastik ebadının dışına çıkılmamalıdır.
2.Aşı Hız Yapmayın!
Yağmur yağmaya başladığında yol yüzeyinde birikmiş olan toz ve yağlar yolu daha fazla kayganlaştırır. Bu nedenle yağmurun ilk yağdığı anlarda hız azaltılmalı ve ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Sağanak yağmur esnasında oluşan su birikintilerine girerken aquaplaning (su yastığı üstünde kayma) olayı oluşur. Bu durumlarda direksiyon sıkıca tutulmalı ve hız kesmek için ayak gazdan çekilmeli, frene çok yavaş basılmalı (eğer ABS varsa sonuna kadar basılmalıdır) ve ani haraketlerden kaçınılmalıdır.
3.Ani Hareketlerden Kaçının!
Yağmurlu havalarda gaza gereğinden fazla basmak, sert bir şekilde frene basmak, ani bir şekilde direksiyonu çevirmek ve debriyajdan ayağın hızlıca çekilmesi kayma hareketini daha kolay başlatacağından bu hareketlerden özellikle kaçınılmalıdır. Su birikintilerine girildikten sonra ıslanan fren balatalarını kurutmak için kısa bir süre frene hafifçe basılmalıdır.
4.Aracınızın Bakımına Önem Verin!
Sollama esnasında aracın silecekleri en yüksek hızında çalıştırılmalıdır. Kalorifer sistemi ve arka cam rezistansları çalışır halde olmalı, görüş alanını kısıtlayacak buharlanma gibi durumlarda bir bez ile silinerek görüş alanı yaratılmalıdır. Kısa farlar devamlı açık tutulmalıdır. Yoğun yağışlı ve çamurlu yollarda ön, arka farlar, stoplar, sinyaller ve fren lambaları belli aralıklarla silinmelidir.
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]