Kar lastiği özellikleri ve zincir takılışı
Oleh
Sinan Tektaş
KIŞ LASTİĞİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR |
Kar lastiği özellikleri ve zincir takılışı
1. Kış lastiği mi, kar lastiği mi kullanmalıyım?Kış şartlarının çok zorlu geçtiği, kar yağışının uzun süreli olduğu özellikle doğu Anadolu ikliminde, kar lastiği kullanılması gerekir. Kış lastikleri, kar yağışının daha az, buzlanma ve yağmur yağışının daha fazla olduğu Ankara ve batısında kalan illerde önerilmektedir
2. Kış lastiği takarsam, zincir bulundurmama gerek var mı?
Kar zinciri ve kar lastikleri farklı işlevlere sahiptir. Acil durumlara karşı kar zinciri bulundurulması önerilmektedir
3. Kış lastiği fiyatları
Ucuz kış lastiği ve hesaplı kış lastiği arasındaki farklılık, birçok sürücüyü hatalı tercihler yapmaktan korumaktadır. Kış lastiği fiyatları ebat ve markalara göre çok fazla değişkenlik göstermekte ve bu da sürücülerin aklını karıştırmaktadır. Belirli kalite standartlarından ödün vermeden tedarik edilebilecek birçok kış lastiği markası, LastikPark çok markalı konseptinde bir arada sunulmaktadır.
4. Kar paleti kullanırsam, kış lastiğine gerek var mı?
Kar paleti gibi ürünler, belirli zemin şartlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Kış lastikleri gibi, yağmurlu veya buzlu zeminlerde yol tutuşu sağlamak odaklı ürünler değildir.
5. 4X4 Araçlarda kış lastiği takılması gerekli mi?
Tüm araçlarda olduğu gibi 2 ve 4 çeker araçlarda da kış lastiği kullanılmalıdır.
6. Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?
a) Kış lastiği kullanması zorunlu olduğu halde kullanmayan işletenler için, Kanunun 65/A maddesinde belirlenen para cezası uygulanır.
7. Kış lastiği hangi illerde uygulanıyor?
Hafif ticari ve ticari sınıf araçlar için 2011 yılından bu yana uygulanmakta olan kış lastiği uygulaması, binek araçlar için de aynı bölgelerde valilik bildirgeleri doğrultusunda uygulanacaktır.
(2) İl sınırları içerisinde, kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenir ve gerekli duyurular yapılır.
(3) Valilikler, kış lastiği uygulamasını, Bakanlıkça belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde ve/veya sonrasında 1’er ay arttırabilir.
8. Çivili kar lastiği nedir?
Kış şartlarının zorlu geçtiği ve buzlanmanın çok fazla olduğu dağlık coğrafyalar için özellikle geliştirilen çivili lastik seçenekleri, özellikle doğu Anadolu’nun yüksek kesimlerinde kış dönemi için güvenli bir tercihtir. Kış lastiği üzerinde bırakılan özel çivi boşluklarına, kendisine özgü press cihazı ile monte edilen küçük çivilere sahip olan bu lastikler, buz üzerinde kaymayı önlemeye ve maksimum yol tutuşu sağlamaya odaklıdır
9. Kar çorabı kullanmalı mıyım?
Eğer yaşadığınız bölgede kar yağışı nadiren gerçekleşiyorsa, kar lastikleri yerine kış lastikleri ile birlikte kar çorapları kullanabilirsiniz.
10. Zincir ve palet ne zaman takılmalı?
Kar çoraplarından farklı olarak kar zinciri ve kar paleti, özellikle aktif olarak kullanılan yollarda, yağan karın araçlar tarafından ezilerek buz haline geldiği durumlarda ve zeminin kayganlaştığı durumlarda kullanılmalıdır.
11. Kış lastikleri ne zaman takılmalı?
Hava sıcaklığı gündüz 10, gece 0 derecenin altına düşmeye başladığında, kış lastiklerinin takılma zamanı gelmiş demektir. Ancak yasal olarak kış lastiği uygulaması 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında denetlenmektedir.
12. Kış lastiği ve yaz lastiği arasındaki farklar nelerdir?
Lastiklerin üretiminde kullanılan silika malzeme içerisindeki kimyasallar, ürünün kullanılacağı mevsim şartlarına göre farklı oranlarla hazırlanmaktadır. Isı, dayanıklılık, sertlik ve yumşaklık gibi birçok farklı kriter kimyasal karışımı aracılığı ile sağlanmaktadır. Yaz lastikleri ses ve gürültüyü azaltırken, kuru zeminde yol tutuşunu arttırmaya yönelik bir sırt desen tasarımı ile hazırlanırken, kış lastikleri konfordan ziyade yol tutuşuna, sıvı tahliyesine ve sağlamlığa odaklı olarak geliştirilmektedir
13. İki kış lastiği takmak yeterli olur mu?
Fizik kuralları ve araç mekaniği göz önünde bulundurulduğu testlerde, iki adet kış lastiği takılması durumunda araçların özellikle buzlu zeminlerde kontrolünün çok daha zor olduğu ve savrulmaların daha fazla yaşandığı gözlemlenmektedir. Tam anlamıyla aracınızın hakimiyetini direksiyonunuz aracılığı ile yönetebilmek için, iki kış lastiği takılması yeterli olmamaktadır.
14. Kış lastiklerinde, lastik basıncı ne kadar olmalı?
Havanın soğuması ile birlikte, lastiklerdeki basınç da düşmektedir. Bu nedenle kış lastiklerinin basıncının standart değerlerden 1-2 bar daha yüksek tutulması tavsiye edilir.
15. Kış lastiklerinin raf ömrü ne kadar?
Standart lastiklerin raf ömrü 8-10 yıl aralığında belirtilmektedir. Doğru saklama koşulları ile, kış lastiklerinizi kullandıktan sonra ortalama dört yıl daha yaz-kış değişimi yaparak kullanmaya devam edebilirsiniz.
16. Kış lastiği kullanımı ABS / ESP veya ASR gibi sürüş güvenliği sistemlerini etkiler mi?
ABS patinajı önlese de, fren mesafelerini uzattığı için kış şartlarında tek başına yeterli olmamaktadır. ESP ise kalkışlarda patinajı önlemek için devreye girerek sorun oluşturabilmektedir. Doğru kış lastiği seçilmesi bu noktada son derece önemlidir. Kış lastiklerinin sağladığı yol tutuşu artışı ile birlikte, ABS ve ESP gibi sistemler de daha stabil çalışarak, sürüş güvenliğinizi sağlamaya yardımcı olur
17. Kış lastiklerini nitrojen ile şişirmeli miyiz?
Azot kullanımı özellikle araç lastik basınçları kontrolünü yeterli sıklıkta yapmayan bireyler ve uzun yol sürücüleri için avantajlı bir uygulamadır. Azot ile doldurulan lastiklerde su buharı oluşumu önlenir ve lastiğin ömrü uzatılır. Diğer yandan, büyük moleküler yapısı sayesinde, lastiğin katmanları arasından oksijene oranla 3 kat daha yavaş sızarak lastik basıncının daha uzun süre korunmasını sağlar.
18. M+S Sembollü tüm lastiker kış lastiği olarak kullanılır mı?l
M+S sembolü “Mud and Snow” yani “Çamur ve Kar” anlamına gelmektedir. Ancak bu işareti 4x4 lastiklerinde ve dört mevsim lastiklerinde de görebilirsiniz. Kış lastiğinin kimyasal yapısındaki farklılıklardan ziyade, ürünün sırt desen tasarımı doğrultusunda bu işaret kullanılmaktadır. Kış lastikleri ise “3PMSF” kodu ile işaretlenmektedir.
19. Kış lastikleri ve dört mevsim lastikleri kıyaslanırsa, hangisini kullanmalıyım?
Bu tercih yapılırken iki kriter devreye girmektedir. Eğer zorlu kış şartlarının yaşandığı İç Anadolu’nun yüksek kesimleri ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşıyorsanız, kış lastiği kullanılması daha güvenli olacaktır. Ancak sürekli şehirler arası yolculuk yapıyor veya kış şartlarının daha hafif geçtiği bölgelerde yaşıyorsanız, dört mevsim lastikleri kullanılması konfor ve yakıt tüketimi anlamında daha verimli olacaktır.
Otomobilinize lastik alırken mutlaka üretim tarihine bakın!
KAR ZİNCİRİ NASIL TAKILIR VE BAZI İPUÇLARI
Artık kar zinciri lastiklere nasıl takılır diye merak etmenize gerek kalmadı çünkü bunu yapmak artık eskisi kadar zor değil. YKB FİLO olarak, bu konuda bir kaç küçük ipucu bilmenizin işinizi kolaylaştıracağını düşündük.
İlk olarak, takmayı düşündüğünüz zincirinizin modeli önemlidir. Piyasada genellikle Takmatik olarak adlandırılan ve kolayca takılıp çıkartılabilen zincirleri kullanmak işinizi daha kolaylaştıracaktır. Zincir modelleri arasında zincirlerin baklava dilimi gibi dizilmiş olanlarını tercih etmeniz de fayda vardır çünkü baklava dilimli yada X desenli olarak adlandırılan bu zincirler yeri daha iyi kavramaktadır.
İkinci olarak, zincirler lastik ebadınıza göre seçilmelidir. Küçük veya büyük zincirin lastiğe bir faydası olmaz. Zincir markaları lastik ebatlarına göre sıralanır ve her markanın sıralaması değişiklik gösterir. Bu yüzden zincirin kutusunun üzerinde lastik ölçülerine bakarak sizin aracınıza en uygun olanı tercih etmelisiniz.
Üçüncü olarak, patinaj zinciri ve kar paleti ile maksimum yapabileceğiniz hız 50 km/s’dir. 50 km/s’nin üzerindeki hızlarda zincirin ve paletin kırılma ve kopma riski oldukça fazladır. Ayrıca 50 km/s’nin üzerinde yapılan frenlerde metalin sürtünmesinden dolayı büyük tehlikeler oluşur.
Dördüncü olarak, Patinaj zinciri ve kar paleti çekiş gücüne sahip olan lastiklere monte edilmelidir. Eğer aracınızda ABS bulunuyorsa, zincirleri bütün tekerleklere takmakta fayda vardır. Tüm tekerleklerde zincir bulunmadığı takdirde, zincirsiz bir tekerlekte meydana gelecek olası bir kaymada, ABS beyin ünitesine o doğrultuda bilgi gönderir ve bu yüzden fren anında ABS performansını gösteremez.
Beşinci olarak, virajlarda zincir takılıyken ekstra dikkatli olmak gerekmektedir. Viraja hızlı girildiği taktirde, zincir lastiğin bir tarafında toplanabilir ve lastiğin gücüne dayanamayarak kopabilir. Bu yüzden zincir takılıyken ani hareketlerden ve virajlara hızlı girmekten kaçınılmalıdır.
Altıncı olarak, zinciri belli periyotlarda kontrol etmelisiniz. Zaman içinde zincir bollaşma gösterebilir. Bollaşan kısımları daraltarak hem güvenliğinizi artırabilir hem da zincirin ömrünü uzattırabilirsiniz. Eğer otoyolda kar kalmadıysa ve buzlanma yoksa, yolu uzun süre kullanma durumlarınızda zincirinizi çıkartabilirsiniz. Çünkü bu durum yavaş gitmenizi, konfordan ödün vermenizi, zincirin ve lastiklerin gereksiz yere yıpranmasını sağlamaktadır. Özellikle zincir, tekerleklerin balans ayarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden zinciri bir daha kullanmanıza gerek kalmayacak hava koşulları oluştuğunda balans ve ön takım ayarlarını gözden geçirin.
Son olarak, zinciri tekrar kullanmak istiyorsanız onu iyi korumanız gerekmektedir. Kar suyunun metaller üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Zincirin ömrünü uzatmak için aracınızdan çıkarttığınız anda su ile durulamalı ve düzgünce bir yerde kurutmalısınız. Tamamen kuruyan zinciri son kez bir bez yardımı ile silerek kendi kutusuna veya alet çantanıza koymanızda fayda vardır.
KAR ZİNCİRİ NASIL TAKILIR?
1. Uygulayacağınız lastiğin arkasından zinciri yere doğru düzgünce seriniz.
2. Esnek çelik halatın kırmızı olan bölümünü jant hizasında kilitleyiniz.
3. Daha sonra, sarı renkli halatın ucunu sarı fosfor boyalı kilide takınız.
4. Çelik halatı geriye çekerek zinciri lastiğe tam olarak oturtunuz.
5. Yeşil renkli gergi zincirinin yeşil fosfor boyalı U’ya kilitlendiğinden emin olunuz.
6. Yeşil gergi zincirinin yeşil fosfor boyalı plastik kılavuz yuvasından geçirerek gerdiğiniz ve ucundaki lastik kancayı çevre zincirine takınız.
7. 100 metre kadar gittikten sonra zinciri tekrar geriniz.
#Karlastiği #Karzinciritakılışı
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]