Hararet yapmış araçta  dikkat edilmesi gereken hususlar ve araç hararet nedenleri

Hararet yapmış araçta  dikkat edilmesi gereken hususlar ve araç hararet nedenleri

Motorun hararet yapması, yani motorun ısısının normalin üzerine çıkması hararet göstergesine bakarak anlaşılır. Eski arabalarda kaputtan dumanlar yükseliyordu ama artık böyle korku filmlerini andıran durumlarla karşılaşmıyoruz


Peki araba hararet göstergesi kaç olmalı?İbre 90’ı geçmemeli. Geçiyorsa motorun normalden fazla ısınmaya başladığını anlayabilirsiniz.

Araba Neden Hararet Yapar?

Arabanız hararet yaptı, çalışmıyor ise bunun 5 temel nedeni var:
  • Soğutma sıvısının azalması,
  • Soğutma fanının bozulması,
  • Hararet göstergesinin bozuk olması (Gösterge bozuksa sürücü, motorun soğutma sıvısının azaldığını anlayamaz ya da yanlış bildirim alır.),
  • Motor hararet müşürünün bozulması (Hararet müşürünün görevi, soğutma suyu sıcaklığını belirleyip motor kontrol ünitesine bildirmektir. Müşürün yanlış ölçüm yapması, radyatör fanının devreye girmesini engeller ve hararet yükselmesine neden olur.),
  • Yanlış vites değiştirme ve arabayı zorlama gibi sürücü hataları.

    Daha ileri aşamalarda görülen, sadece hararet yükselten değil; aracın hareket etmesini de engelleyen nedenler ise;
  • Vantilatör kayışının kopması,
  • Devirdaim pompasının bozulmasıdır.
Unutmayın!
Motor, arabanızın en temel parçasıdır. Motorun hararet yapmasını önlemek de arabanızın soğutma sistemine iyi bakmakla mümkün. Radyatör hortumu kontrolü, antifriz suyu değişimi, hararet müşürü ve göstergesi gibi sistemlerin bakımını periyodik olarak yaptırmalısınız.


1- Aracı gölge bir yere çekip kontağı ve klimayı kapatın. Kaputu açıp bir süre bekleyin.

2- Su kaybını kontrol etmek için radyatör kapağını açın. Fakat bunu arabanız tamamen soğuduktan sonra yapmalısınız. Aksi durumda kaynayan su yüzünüzü, ellerinizi yakabilir.

3- Su kaybından dolayı arabanız hararet yapmışsa su ekleyin.

4- Su seviyesi normalse bir tamirci çağırmanız ya da arabanızı en yakın tamirciye götürmeniz gerekir.
Hararet Nedenleri : Bir motorun hararet yapması için oldukça fazla neden vardır. Bunlardan başlıcalarını ,tecrübeye dayanarak başa gelme ihtimaline göre madde madde sıralayalım. Marka ve modellerin farklı farklı olması nedeniyle pekçok tarifimiz geneldir ,amaç işin mantığını vermektir.

Hararet Nedenleri : Bir motorun hararet yapması için oldukça fazla neden vardır. Bunlardan başlıcalarını ,tecrübeye dayanarak başa gelme ihtimaline göre madde madde sıralayalım. Marka ve modellerin farklı farklı olması nedeniyle pekçok tarifimiz geneldir ,amaç işin mantığını vermektir.

Fan devreye girmiyor olabilir. Aracınız hararet yaptığı halde fan çalışmıyorsa doğal olarak motor hararet yapacaktır. Fan bağlantılarını ve kablolarını kontrol ediniz. Oksitlenmiş bağlantı noktaları varsa oksidi temizleyerek yeniden bağlayınız. Bağlantılar normal olduğu halde fan çalışmıyorsa hararet müşürü arızalı olabir. Aracınızda fan müşürü ve hararet müşürü ortak olabilir. Bu durumda aracınız hararet yaptığı halde göstergeniz bunu bildirmeyecektir. Eğer bildiriyorsa fan müşürü ayrı olabilir ,bu durumda fan müşürünü değiştirmek gerekecektir. Fan müşürünü aracınızın fanına giren kabloları takip ederek bulabilirsiniz. Fan müşürü motor boloğunda yada termostat civarı bir bölgede olması gerekir.
  Termostad açmıyordur. Bunu anlamak için aracınızın hararet yaptığında radyatör sıcaklığına bakınız ,soğuksa termostad açmamıştır. Değiştirilmesi gerekmektedir. Motor soğuksa motor çalıştırılır ve termostatın açılması beklenir. Elinizi termostat muhafazasında tutarsanız açılmayı hissedebilirsiniz. Motor ısındığı halde radyatöre giden borular soğuksa yada ılıksa termostad arızalanmıştır.



        Radyatör hava yapmıştır. Yakın zamanda antifiriz değişimi ,su değişimi yada devirdaim değişimi gibi motor suyunu değiştirmek gerektiren herhangi bir işlem yaptıysanız radyatörünüz hava yapmış olabilir. Bir başka hava yapma nedenide su tesisatındaki kaçaklar ve silindir kapak contasının yanması yada silindir kapağının çatlamasıdır. Bu konular ayrı bir konu başlığında ele alınacaktır. Radyatör havasını almak için ;pekçok model araçta hava almak için su borularında yada radyatör üst kısımlarında hava alma vanaları vardır. Keza yeni model araçların tamamına yakını radyatör havasını kendisi atmaktadır (motor çalıştıkça) .Eğer yoksa motorun en üst -yüksek noktalarına bakın. İçerisinde su olduğu kesin bilinen -özellikle hararet müşürü- bir parça yada hortum bulun ve gevşetin. Motor havası buradan çıkacaktır. Radyatör hortumunu sıkıp gevşeterek pompa yapabilir ve havanın atılmasını kolaylaştırabilirsiniz. Kabarçıklar geliyorsa bu hava yaptığı manasına gelirki kesintisiz su gelene kadar bekleyin ve sonra parçayı sıkın- kapatın. Radyatörünüzde kılcal kaçaklar varsa ve bu su eksiltme hararete neden oluyorsa tamirciye gidene kadar sıcak motor suyuna su haznesine karabiber atarak hafifletebilir hatta kesebilirsiniz. Bu şekilde aracınızı servise kadar idare edebilirsiniz.

        Devirdaim pompası kaçak yapıyordur. Motor devri arttınca hararet iniyor ,devir düştükçe hararet artıyorsa kaçaktan şüphelenebilirsiniz. Pompa dağıldıysa devir yüksekliği pekte etki etmeyecektir.ınıza fazla zengin yakıt geliyordur. Aracınız enjektörlü ise enjektörlerde işeme -ayarsızlık olabilir. Motorun titreşiminden ,sesinden ,yakıt yüksekliğinden ve egzoszt dumanından anlayabilirsiniz bu durumu.

Hararet yapmış araçta  dikkat edilmesi gereken hususlar :
Seyir halindeyiz ve motor harareti yükseldi ,ne yapmamız gerekiyor sırasıyla birlikte inceleyelim.
Pekçok kişi aracı hararet yaptığında bir kenara çekip motoru stop eder. Bu aceleci ve çoğu kez zararlı bir tutumdur. Önce aracımızdayken hararet nedeni hakkında fikir sahibi olmamız gerekirki buna göre önlem alalım. Öncelikle şartlar uygunda bir bayır bulun ve aracınızı inişte vitese takıp (fazla büyük vites seçmeyinki devirdaim pompanızın devri düşmesin) ayağınızı gazdan çekin. Ayağınız gazda olmadığı için motorunuz yakıtı kesecektir ,motor hareketli olduğu içinde devirdaim pompası çalışacak ve motor ısısını düşürecektir.
  
Ha Seyir halindeyiz ve motor harareti yükseldi ,ne yapmamız gerekiyor sırasıyla birlikte inceleyelim.
NOT : Eğer aracınızın motorundan buharlar yükseliyorsa aracınız hortum patlatmış olabilir. Her ne olursa olsun aracınızın su eksiltmeye başladığı kesindir. Böyle bir durumda hemen stop edin ve aracı soğumaya bırakın. Kesinlikle sıcak motora soğuk su dökmeyin.
Aracınızın havalandırmasını en sıcak bölümüne getirerek fanı sonuna kadar açın. Fan motor sıcaklığının bir bölümünü kabine aktaracaktır. Buda motor ısısının düşmesi demektir.

Motor sesini dinleyerek fanın çalışıp çalışmadığını anlamaya çalışın. Sesten anlayamıyorsanız motoru stop etmeden bir kenara çekip kabutu açıp bakın. Fan çalışmıyorsa imkan varsa ilk iki maddeyi uygulayın ve stop ederek fan bağlantılarını kontrol edin.
Bu yöntemlerle hararet biraz olsun düştüğünde motoru yüksek devirli kullanarak harareti gözleyin. Yüksek devirlerde devirdaim pompası daha çok çalıştığı için hava varsa atacaktır (çoğu model için geçerlidir). Hararetin nedeni devirdaim pompasındaki kaçaklarsa yüksek devir bu kaçağı nispeten tolere edecektir. 
Devir arttıkça hararet hızla yükseliyorsa motor devrini düşürün ve ilk iki maddeyi uygulayarak motor ısısını düşürebildiğiniz kadar düşürerek stop edin. 
Aracınızı rolantide bekletin ve harareti gözleyin. Rolantide hararet toparlanıyorsa yakıt sisteminizle yada üst kapakla ilgili bir sorununuz olabilir. Olabildiğince aracınızı yüke bindirmeden servise götürün.

Hararet yapmış bir motorda kesinlikle radyatör yada su deposu kapağını açmayın. Soğutma tesisatı basınç altında olduğu için soğutma suyu 105 derece gibi kaynama noktasının üzerinde olduğu halde bile kaynamaz. Siz kapağı açarak bu basıncı düşürürseniz hem bir köpürme ve fışkırmayla kendinizi yaralayabilirsiniz hemde basıncı düşen ortamdaki suyun aniden kaynayarak silindir kapak contasını yakmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu sırada oluşan sudaki ani hareket motor bloğundaki çeşitli tortuları hareketlendirerek tıkanmalara -müşürlere yapışarak hata vermelerine neden olabilir. 
Sıcak motor suyuna kesinlikle soğuk su ilave ederek motoru çalıştırmayın. Bu termal şoka neden olarak çatlamalara neden olabilir. 
Sıcak motora su tutmayın. Kendi halinde soğumaya bırakın. İmkan varsa hava tutulabilir.
Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]