Araba Göstergeleri - Araç Arıza İşaretleri - İkaz ve Uyarı Lambalarının Anlamları
Oleh
Sinan Tektaş
Araba Göstergeleri - Araç Arıza İşaretleri - İkaz ve Uyarı Lambalarının Anlamları
Aracınızı her çaliştırdığınızda veya kontak anahtarınızı açık konuma getirdiğinizde, aracın ön gösterge panelinde bir kısım araç uyarı ve ikaz lambaları kısa süre yanar ve söner. Bu arıza işaretlerinin bir veya daha fazlasının yanmaya devam etmesi aracınızda bir takım sorunların olduğunu belirtir.
Gösterge paneli ışıkları yani araba göstergeleri genellikle renk kodludur. Kural olarak, renklerle kolayca ayırt edilebilen üç sınıf gösterge tablosu lambasıvardır. Genellikle renkler kırmızı, sarı ve yeşil renktedir. Bu renkler, renk ve anlam bakımından trafik sinyal lambalarına benzer. Kırmızı, olası bir güvenlik sorununu veya ciddi bir sorunu belirtir ve aracı süratle durdurmanız gerekebilir. Sarı (bazen turuncu renkte) gösterge tablosu ışıkları, genellikle bir şeylerin kısa süre içinde onarılacağı veya bakıma alınması ve dikkatli bir şekilde çalışması gerektiği anlamına gelir. Yeşil (bazen mavi) gösterge paneli ışıkları, genellikle bir sistemin açık veya çalışır durumda olduğunu gösterir.
Ayrıca yanıp sönen bir gösterge tablosu uyarı ışığının sürücüye ışığın başvurduğu sistemle ilgili acil durumunu bildirir. Kısa sürede aracınızı serviste arıza tespit cihazına bağlatmanız tavsiye edilir.
Aracınızın kullanım kılavuzunu incelemeli ve araba gösterge panelinde bulunan her ikaz lambasının anlamını öğrenmelisiniz. Bu, uyarı ışıklarından birinin yanması durumunda siz yol gösterici olacaktır.
Araç gösterge tablosu ışıkları araç bazında değişiklik gösterse de, aracınızın ön panelinde görünebilecek çok yaygın uyarı ve bilgilendirme ışıklarına örnekler aşağıda verilmektedir. Aşağıdaki örnekte en sık kullanılan ikaz ve uyarı işaretlerinin yanına numaralar verilmiştir. Bir alt paragraftada bu arıza işaretlerinin ne anlama geldiğini görebilirsiniz.
1. Sis lambası (ön)
Sis lambasınızın yandığını gösterir. Şehir içinde farlarınızı hep yakmanız önerilirken sis lambalarınız hava şartları kötü olmadığı zamanlarda kapalı tutulmalıdır. Polis çevirmelerinde ceza sebebibidr.
2. Elektrik Kontrollü Direksiyon Sistemi Lambası ( EPS )
Direksiyon sisteminde herhangi bir arıza olduğunda bu lamba yanabilir. En kısa zamanda serviste kontrol etmeniz önerilir.
3. Sis lambası (arka)
Arka sis lambanızın yanık olduğunu gösterir. Ön sis farları gibi normal hava şartlarında kapalı tutulması tavsiye edilir.
4. Yıkama veya cam suyu sıvısı düşük
Bu uyarı lambası yandığında cam suyunuzu doldurmalısınız. Cam suyu bittiğinde yahut azaldığında yanar.
5. Fren balatası uyarısı
Fren balatası fazla ısınırsa bu uyarı lambası yanar. Aracınızı çok yoğun trafikte kullanırsanız başınıza gelebilir. Aracınızı uygun bir yere çekerek bir süre beklerseniz
6. Hız sabitleme sistemi açık
Aracınızı istediğiniz hıza sabitlediğinizi gösterir.
7. Yön göstergeleri
Dönüş yapmak istediğinizde yanan sinyal lambalarıdır.
8. Yağmur ve ışık sensörü
Yağmur veya ışık sensörlerinde arıza olduğunu bildirir.
9. Kış modu
10. Bilgi göstergesi
Otomobilinizle ilgili okunması gereken bilgilerin uyarı ışığıdır. Gerekli bilgiler görüntülendiktan sonra söner.
11. Kızdırma bujisi / dizel ön ısıtma uyarısı
Dizel araçlarda bulunan kızdırma yani ısıtma bujileri göreviniz yerine getiremediği durumlarda arıza lambası yanar. İlk kontağı çevşrdiğinde sönene kadar beklemniz tavsiye edilir. Araç çalıştıktan sonra söner. Sönmediği taktirde ısıtma bujilerinde problem olduğu anlaşılır. Arızalı ısıtma bujileri yazın aracınızın çalışmasında problem yaratmayabilir ama kışın soğuk havalarda ısıtma bujileriniz arızalaıysa aracınız çalışmaz.
12. Donma uyarısı
13. Ateşleme anahtarı uyarısı
14. Araçta olmayan anahtar
15. Anahtar fob pil düşük
16. Mesafe uyarı
17. Debriyaj pedalına basın
18. Fren pedalına basın
19. Direksiyon kilidi uyarısı
20. Uzun far farları
21. Lastik basıncı düşük
22. Yanal ışık bilgisi
23. Dış ışık arızası
24. Fren lambaları uyarısı
25. Dizel partikül filtresi uyarısı
Dizel araçlarda bulunan bu arıza lambası partikul filitrei kirlendiğinde veya içi kurumla dolduğunda bu arızayı verir.
26. Römork bağlantısı koparma uyarısı
27. Hava süspansiyon uyarısı
28. Şerit kalkış uyarısı
29. Katalitik konvertör uyarısı
30. Emniyet kemeri açık değil
31. El freni lambası
32. Akü / alternatör uyarısı
Aracınızda şarj problemi olduğunu belirtir. Araç çalıştıktan sonra sönmesi gerekir. Sönmüyorsa belli bir süre sonra aracınız çalışmayacaktır.
33. Park yardımı
34. Gerekli servis
35. Uyarlanabilir aydınlatma
36. Far ışık aralığı kontrolü
37. Arka spoyler uyarısı
38. Dönüştürülebilir tavan uyarısı
39. Hava yastığı uyarısı
40. El freni uyarıları
41. Filtrede su
42. Hava yastığı devre dışı bırakılmıştır.
43. Hata sorunu
44. Kısa farlar
45. Kirli hava filtresi
46. Eko sürüş göstergesi
47. İniş kontrolü
48. Motor soğutma suyu sıcaklığı
Motor soğutma suyu sıcaklık uyarı lambası motorunuzun aşırı ısınmış olduğunu veya soğutma sıvısı seviyesinin düşük olduğunu yada aracın arızalı bir soğutucu sıcaklık sensörüne sahip olduğunu gösterir. Bu ışık yanarsa, motorun hasar görmesini önlemek için araç derhal kapatılmalıdır.
49. ABS uyarı
50. Yakıt filtresi uyarısı
51. Kapı açık
52. Bonnet açık
53. Düşük yakıt
54. Otomatik şanzıman uyarısı
55. Hız sınırlayıcı
56. Süspansiyon amortisörleri
57. Yağ basıncı düşük
En önemli arıza işaretlerindendir. Aracınızın kalbi motorsa onu besleyen kanda motor yağıdır. Bu nedenle aracınızda yağ lambası yanarsa yağ seviyesinin düşük olduğunu gösterir. Bu durumda aracınızı durdurup hareket ettirmemeniz önerilir. Bu lamba yanık vzaiyette aracınızı sürerseniz motorda ciddi zararlara neden olabilir.
58. Ön cam buz çözümü
59. Önyükleme açık
60. Kararlılık kontrolü kapalı
61. Yağmur sensörü
62. Motor arıza lambası
Bu lamba yandığında hemen panik etmenize gerek yoktur. Aracın beyni aracın herhangi bir parçasında arıza olduğunu bildirir. Bir çok sebepten arıza yapabilen bu parça en çok lpg li araçlarda lpg sisteminden, benzinli ve dizel araçlarda, kalitesiz yakıt veya ateşleme sistemindeki arıza nedeniyle yanabilir. Tam detay öğrenmek için servise gidip aracınızı arıza tespit cihazına bağlatmanız gerekmektedir.
63. Arka cam buz özülmesi
64. Otomatik ön cam silme
Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]