-->

Powerbank Nedir? Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Sinan Tektaş


POWERBANK

Taşınabilir şarj cihazı olarak da bilinen powerbank bunun yanında harici batarya olarak da adlandırılır. Böyle bir teknoloji sayesinde gerek cep telefonu gerek tablet bilgisayarlar gibi birçok teknolojik alet için oldukça büyük bir kolaylık. Bu teknoloji sayesinde şarjım bitti ya da bitecek korkusu artık tarihe geçiyor. USB giriş-çıkışı sayesinde önce powerbankı şarj edip daha sonra arabada, evde, okulda veya iş yerinizde telefonunuzu ya da tablet bilgisayarınızı rahatça şarj edebilirsiniz.

Teknolojinin oldukça büyük bir öneme sahip olduğu günümüzde powerbank, uzun ömürlü ve dayanıklı olmasıyla hayatımızı kolaylaştırması oldukça talebi artırdı.

Taşınabilir şarj aletlerinin mAH ne kadar yüksekse, o kadar pil ömrü sunmaktadır. Taşınabilir şarj aletinin mAH değeri yükseldikçe ebatları da artar, bu da daha fazla ağırlık, kalınlık ve uzunluk anlamına gelir.

Peki mAH Nedir?

Miliamper / Saat yani saatte kaç miliamper depolayabildiğini ve cihazlara verebildiğini ifade eder. Powerbankların üzerinde genelde 5V/1A yazar, USB çıkışları sabittir fakat amper çıkışı değişebilir. 1 Amper 1000 mAh yani 2 saatte 2000 mAh’lık bir bataryayı tam olarak doldurabilir.

Bazılarında ise 5V/2A yazar bu da 1 saatte 2000 mAh’lık bataryayı tam olarak doldurabilir. Yüksek kapasiteli powerbanklarda vardır. 2 Amper çıkışı olanlar 2 kat daha hızlı telefonu şarj eder.

Peki Powerbank Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bu konuyu örnekle ele alalım. Örneğin kullandığınız telefonun pil kapasitesi 3000-4000 m AH o zaman en az 7000-8000 mAH gücünde taşınabilir şarj aleti almak gerekir. Bunun nedeni ise tam telefonunuzun kapasitesinde alırsanız bir kere şarj edersiniz bu da yetmeyebilir eğer 2 katı değerinde bir powerbank olursa 2 kere şarj edersiniz ve bu da gün içerisinde idare etmenizi kolaylaştırır. Fakat günde prize fazla ulaşamıyorsanız 10000 mAh ve üzeri bir taşınabilir şarj aleti alabilirsiniz. Şunu söylemekte yarar var adından da anlaşıldığı üzere taşınabilir şarj aleti olduğu için fazla yüksek kapasiteli almanızı tavsiye etmeyiz çünkü taşıması zor olabilir, cebinize sığmayabilir veya ağır gelebilir.

Eğer illa ki yüksek kapasiteli olsun istiyorsanız çıkış gücü en az 1.5A olan bir powerbank alın. 1A olursa çok bekleyebilirsiniz.

Powerbank’ın Çıkış Sayısı

Taşınabilir şarj aleti alıp aynı anda birden fazla telefonu şarj etmek istiyorsanız en az çift çıkışlı almanız gerekir. Bazı powerbanklarda çıkış sayısı 3’e hatta 4’e kadar çıkabiliyor. Şunu da söyleyeyim 5000 mAh bir powerbank ve çift çıkışlı ise almayın çünkü aynı anda 2 telefonu şarj etmek isterseniz telefonlarınız tam şarj olmaz ve yarı yolda kalırsınız.

Powerbankta LED Fener Özelliği

Taşınabilir şarj aletlerinin LED fenerli olanları kullanıcılar için artı bir özellik olabilir ama olmasa da olur. LED Feneri sayesinde ışıksız bir ortama girdiğinizde LED Feneri açarsınız ve ışıksız kalmazsınız. Karanlıkta rahat edersiniz.

Powerbank Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Powerbanklerinizi sıcağa ve darbeye maruz bırakmamanız gerekecek. Eğer aşırı sıcağa ve darbeye maruz kaldığında içinde bulunan batarya deforme olabilir. Özellikle yüksek kapasiteli powerbank’lar daha yüksek patlama yaratabilir ve hem canınıza hem malınıza zarar verebilir. Şarj hızı kablo ile de alakalıdır ne kadar kaliteli kablo kullanırsanız telefonunuz o kadar hızlı şarj olur. Küçük bir tavsiye kendi telefon kablolarınız ile şarj etmeniz daha uygun olacaktır.

Yorumlar


Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!

1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]