Motor Yağlama Sistemleri

Sinan Tektaş

Motor Yağlama Sistemi Nedir?


Motor yağlama sistemi, içten yanmalı olarak çalışan motorlarda oldukça önemli olan sistemlerden bir tanesini oluşturmaktadır. Bu sistemi en kolay şekilde anlatmak gerekirse; bu yağlama sisteminin olmadığı bir durumda; otomobiliniz seyrine başladıktan en çok 4-5 km sonra aracınız hareket edemeyecek hale gelirdi. Çünkü pistonlar, silindir bloğuna yapışır ve yağlanma olmaması sebebiyle motorda işlemini gerçekleştiremezdi.














Motor Yağlama Sisteminin Amacı Nedir?



Sürtünmeyi en aza indirir.


Motor yağlama sisteminin temel amaçlarından bir tanesi, motor içinde bulunmakta olan parçaların birbirlerine sürtünmesini yok etmektir. Motorun içerisinde yer alan parçaların her biri birbirine bağlı olarak çalışır ve çalışmaları esnalarında birbirlerine sürterler. Sürtünmelerin sonucunda da birtakım aşınmalar meydana gelir. Motor yağının kullanılması sayesinde, bu aşınmalar en minimum seviyeye çekilmiş olunur. Bu sayede motor yüz binlerce kilometre boyunca kullanılabilir hale gelmektedir. Hareketli olan motor parçaları arasında en çok aşınan parça pistonlardır. Ardından krank mili yatakları gelmektedir.


Motoru Temizler



Motorun çalışması esnasında elbette aşınma olmaktadır ancak motor yağı ile bu aşınma minimum seviyeye çekilmektedir. Ortaya çıkan bu aşınmalar oldukça küçük seviyede olsa da belli bir süre sonra kirlerin birikmesine neden olur. Eğer bu kirler temizlenmezse, parçaların çizilmesine sebep olabilmektedir. İşte tamda bu noktada motor yağlama sisteminin önemi anlaşılmaktadır.

Bu sistem sayesinde; motor içinde dönmekte olan basınçlı bu yağ, parçalarda kirlerin birikmesini önlerken kirlerin yağ karterinde toplanmasını sağlamaktadır. Bu hususta dikkat edilmesi gereken motor yağının tavsiye edilen süreyi aşmayacak şekilde kullanılmasıdır. Çünkü çok uzun süre kullanılan motor yağlarında, parçaları temizleme özelliği kaybolmaktadır.


Motor İçindeki Sıcaklığı Düşürür



Motor içinde yer almakta olan parçalar hareket ettikçe, birbirlerine sürterler ve dolayısıyla ısınırlar. Motor yağı, oluşan bu ısının tahliye edilmesini sağlamaktadır. Çalışmakta olan aracınızın motor yağını kontrol etmek istediğiniz zaman, yağın sıcak olduğunu görürsünüz. Oluşan bu sıcaklığın sebebi, aracın motorunun çalışması esnasında üretmiş olduğu ısının yağa geçmesinin sonucudur.


Motorun Daha Sessiz Çalışmasını Sağlar





Otomobil motorunun içinde, birbirine bağlı olarak çalışmakta olan parçaların aralarında boşluklar olması sebebiyle; birtakım çarpma ve sürtünme olayları gerçekleşmektedir. Gerçekleşen bu durumlarda, motordan seslerin gelmesine neden olmaktadır. Motor yağı, hareket halinde olan bu parçaların arasında bir nevi film tabakası oluşturmakta ve sürtünmenin azalmasına yardımcı olmaktadır. Sürtünmenin azaltılmasıyla da motordan çıkacak olan ses önemli ölçüde azaltılmaktadır.


Motor Yağlama Sistemi Nasıl Çalışır?



Motorun yağlanması durumu temelde, bir pompa ve yer çekiminin vasıtasıyla gerçekleşmektedir. Motorun en alt kısmında yer olmakta olan karterde birikmiş olan motor yağı, pompa yardımı ile yağlanması gereken tüm kısımlara kanallar ve delikler vasıtasıyla basınçlı olarak ulaştırılır. Yağlama görevini tamamlamış olan yağ, yer çekiminin etkisiyle, geri dönüş hattı boyunca karter kısmına geri dönmektedir. Anlatılan bu döngü, motorun çalışması süresince devam etmektedir ve böylece hareket halinde olan tüm parçalar yağlanmaktadır.


Otomobilin 1 gece boyunca çalışmadan durması sürecinde motor yağı, motorun karter kısmında toplanmaktadır. Sıcaklığı azalmış olan ve sıcaklığının azalması sonucunda akışkanlığı da azalmış olan motor yağının, ideal özellikleri gösterebilmesi için aracın hareket etmeden önce kısa bir süre çalıştırılması önerilmektedir. Eğer aracınızı çalıştırır çalıştırmaz hemen yol alırsanız; piston, sübap ve krank mili parçaları en çok aşınmaya uğrayacak olan parçalar olacaktır.


Motor kısmında yer almakta olan yağ pompası, triger kayışına bağlı olarak çalışmaktadır ve motorun daha devirli olarak kullanılmasıyla daha çok miktarda yağın basılmasını sağlar. Bu yüzden aracınızı kısa bir süre rölantide çalıştırdıktan sonra yağın basınçlı olarak yayılabilmesi için bir miktar devirli kullanmak faydalı olacaktır.

Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]