Sıralı Sistem LPG Sorunları Ve Çözümleri Nelerdir?

Sinan Tektaş

Sıralı Sistem LPG Sorunları Ve Çözümleri Nelerdir?

Sıralı Sistem Lpg Tekleme Nedenleri

Sıralı sistem lpg tekleme sorunu hakkında kısa bir açıklama yapalım istedik. Sıralı sistemlerde teklemeye neden olan sebepler lpg kaynaklı veya ateşleme sistemiyle iki bölüme ayrılır bu nedenleri aşağıya kısaca anlaşılır biçimde özetledik.

Lpg Sisteminde Teklemeye Neden Olan Faktörler

1- Lpg enjektörlerinden teki veya daha fazlası arızalı ise bağlı oldukları silindire düzensiz lpg yakıtı göndereceği için araçta teklemeye neden olur.

2- Regulatör basıncı düzensiz ise aşırı dalgalanma oluyorsa lpg enjektörlerine düzensiz yakıt göndereceği için tekleme meydana gelir.

3- Lpg elektirik tesisatında gevşeklik oksitlenme gibi faktörlerden lpg de tekleme meydana gelir. özellikle montaj konusunda uzman olmayan kişilerin yaptığı elektirik tesisatı montajında kablo bağlantılarında lehim kullanmadıkları için zamanla kabloların su alması nemlenmesi gibi bir çok faktörden etkilenerek kabloda gevşeme ve oksitlenme meydana gelir. Bu gibi sebeplerden titreşim halinde kablolarda iletkenlik sorunu yaşanır.

4- Nadirende olsa lpg ecu arızası nedeniyle belli devirlerde teklemeye neden olur sorunu net şekilde teşhis etmek için deneme maksatlı ecu takılması gerekir.

5- Sıralı sistemlerde gaz kesici iç filtresi aşırı tıkalı ise teklemeye neden olur. gaz kesici filtrelerini ortalama 30 ile 50 bin km arasında değiştirmek gerekir.

6- Lpg regülatörü ısınmıyorsa yani radyatör suyu eksik ve devirdaim düzenli yapmıyorsa motor ısınana kadar sıralı sistem lpg de tekleme meydana gelebilir.

7- Motor suyu kaçağı varsa bu nedenle bazı araçlarda motor suynun hava yapmasına neden olur. Bu sebepten motor belli bi süre su devir daim görevini yapamaz bu gibi durumlarda gaza geçiş ısısı erkene ayarlanmışsa enjektörlere sıvı gaz gideceği için sıralı sistemlerde boğulma tekleme surunu meydana gelir.

8- Lpg enjektör kablolarının çeşitli nedenlerle yanlış dizilmesi sonucu sıralı sistemde lpg de tekleme meydana gelir.

9- Lpg enjektör meme çapı çok küçük veya büyük olursa sıralı sistemde gaz yememe sorunu meydana gelir.

10- Sıralı sistemde motor soğukken tekleme sorunu nun bir nedeni ise özellikle kış aylarında gaza geçiş ısısının düşük derecede ayarlanmasıdır.

Ateşleme Sistemi Kaynaklı Tekleme Nedenleri

1- Lpg li araçta buji ve buji kabloları her 50 bin km de bir değişmek gerekir aksi halde buji ve kabloları özelliğini kaybettiği için belirli devirlerde tekleme meydana gelir.

2- Lpg li araçta her 100 bin km bir ateşleme bobininin değişmesi gerekir özellikle alman üretim olan volkswagen, ve opel gurubu araçlarda kısa sürede bobinleri özelliklerini kaybetmekte olup teklemeye neden olmaktadırlar.  

3- Ateşleme sistemine ait rpm ve krank sensörü gibi sensörlerin arızası yüzünden nadirende olsa tekleme sorunu meydana gelmektedir.

4- Şarj dinamosu yeterli şarj etmiyorsa motorun çalışma sistemini etkileyeceği için özellikle sıralı sistem lpg de tekleme meydana gelir.

Sıralı sistem rolanti sorunu genelde iki sebepten meydana gelir. Bu sebebler motor sistemi ve lpg sistemi olarak ikiye ayrılır. Aşağıda sıralı sistem rolanti sorunu hakkında detaylı paylaşımlar yapılmıştır.

Lpg sisteminde Rolantiyi Etkileyen Faktörler

1- Lpg enjektörleri arızalı ise araçta rolantide titreme sorunu meydana getirir.

2- Lpg ayarı bozulursa rolanti sorunu meyda çıkar her 30 bin km bir ayar kontrolü yaptırmak gerekir.

3- Lpg beyni çeşitli nedenlerden dolayı geç ısınırsa veya gaza geçiş ısısı düşük ayarlanırsa motor soğukken rolanti sorunu yaşanır.

4- Enjektör mozulları küçük veya büyük olursa rölanti düzeni bozulur.

5- Lpg beyni yani regülatör arızalı olursa sürekli basınç değişikliği yapacağı için enjektörlere düzenli miktarda gaz gönderemez buda araçta rolanti sorunu ortaya çıkarır.

6- Lpg ayarı yapılırken enjektör süreleri eşitlenmeden ayarlanırsa rolanti sorunu  meydana gelir.

7- Nadirende olsa lpg ecu sunun arızalı olmasından enjektör süreleri karışır veya lpg de çalışırken benzin gönderdiği için rolanti sorunu ortaya çıkar.

8- Gaz kesici iç filte aşırı tıkalıysa rolantiye ve çekişe etki yapar gaz kesici iç filtrenin 30 ile 50 bin km arası değişmesi gerekir.

9- Sıralı sistem rolanti ayarı etkileyen faktörlerden biride enjektör mozullarnın uzak mesafede montaj yapılmasından ortaya çıkmaktadır.

Motor Sisteminden Rolantiyi Etkileyen Sebepler

1- Boğaz kelebeği pis ve adaptasyon ayarı yapılmamışsa rolantiyi etkiler.

2- Aracın şarz dinamosu görevini tam yapamıyorsa yani düşük şarzdan dolayı rolantiyi etkiler.

3- Rolanti motorunda arıza varsa hem tüpte hem benzinde rolantide düzensiz çalışmaya neden olur.

4- Hava filtresi tıkalıysa motor düzensiz hava alacağı için stabilize çalışmaz.

5- Ateşleme sistemi arızalı ise sıralı sistem rolanti sorunu ortaya çıkarır.

Sıralı sistem lpg li araç benzinde kullanırken performansı iyi olup lpg de gaz yemiyor ise bunun motor ve lpg sistemine bağlı iki ana sebebi vardır. Motor ve lpg sistemine bağlı sebepler kısaca aşağıda sıralanmıştır. 

Sıralı Sistem Araba Lpg de Gaz Yemiyor ise Lpg Sisteminden Kaynaklanan Sebepler

1Lpg enjektör süreleri tam ayarlı olmayabilir veya lpg enjektörleri arızalı olabilir.

2- Nadirende rastlansa gaz kesici veya gaz boruları tıkalı olup motora yetersiz yakıt göndermeye neden olup sıralı sistem araçta gaz yememe sorununa yol açabilir.

3- Lpg regülatörü arızalı veya regülatör gaz basıncı ayarsız olursa sıralı sistem araçta gaz yememe sorunu görülebilir.

4- Lpg enjektör mozul çapları küçük veya büyük takılırsa aracın boğulmasına ve gaz yememesine yol açar.

5- Aracın lpg ayarı bozuksa veya yanlış ayarlandıysa motor lpg de gaz yemez hale gelir.

6- Lpg enjektör mozulları yanma odasına uzak mesafede takılırsa arac lpg de iken performans kaybı ve düzensiz çalışma meydana gelir.

7- Lpg ecu su arızalı ise enjektör süreleri düzensiz olacağından araçta gaz yememe ve düzensiz çalışma meydana gelir.

8- Gaza geçiş ısısı düşük ayarlanmış ise özellikle motor soğukken tekleme meydana gelir.

Araç Lpg De Gaz Yemiyor İse Motora Bağlı Sebepler

1- Sıralı Sistem aracın ateşleme sisteminde bulunan bobin buji ve kabloları eski ve arızalı ise lpg de kullanırken tekleme ve gaz yememe sorunu meydana gelir.

2- Aracın hava filtresi aşırı dercede tıkalı ise sıralı sistem araçta performans kaybı ve yakıt tüketimi sorunu ortaya çıkar.

3- Aracın bobin , buji ve kabloları arıza yaptığında yan sanayi kullanılırsa sıralı sistem araç lpg de iken tekleme ve gaz yememe sorunları ortaya çıkar.
Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]