Manuel Araç Nasıl Kullanılır?
Manuel Veya Düz Vitesli Araç Nasıl Kullanılır?
Araç kullanmak şüphesiz herkesin isteyebileceği bir niteliktir. Çünkü bir arabayla farklı şehirleri gezmek veya günlük aktiviteleri gerçekleştirmek oldukça konforludur. Ayrıca araba kullanmayı öğrenen her insan, bu aktiviteyi her zaman çok keyifli bulmuştur.
Özellikle manuel araç kullanmak, sürücülere daha fazla kontrol ve bağlantı hissi sağlayan özel bir yetenektir. Ancak manuel araç kullanımı otomatik vitesli araç kullanımına nazaran daha zor bulunur. Fakat bazı püf noktalarını bilmek bu zorlukları ortadan kaldırabilir. Eğer manuel araç kullanmak istiyor fakat bir türlü cesaret edemiyorsanız doğru adrestesiniz. Bu yazımızda manuel araç kullanımına dair A'dan Z'ye tüm bilgileri sizler için derledik. İçeriğimizi detaylı olarak inceleyerek bu konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Öncelikle Aracın Aksamlarıyla Tanışın
İyi bir manuel araç kullanıcısı olmak istiyorsanız öncelikle aracın aksamlarını ve ne işe yaradıklarını bilmeniz gerekir. Çünkü yolculuk süresince arabanızın birçok fonksiyonunu kullanır durumda olacaksınız.
Bunun için bir manuel vitesli araçta şu kısımları incelemeniz oldukça önemli:
Ön Panel: Direksiyonun arka kısmında yer alan ön panel sürüş boyunca aracın durumu ve performansı hakkında bilgi verir. Aracın hızı, yakıt durumu, sinyal ve motor durumu gibi bilgilere aracınızın ön panelinden ulaşabilirsiniz.
Vites: Manuel araçları farklı kılan aksam şüphesiz vites kutusu. Eğer ilk defa manuel araç kullanacaksanız vites kullanmayı iyi öğrenmenizde fayda var. Sürüş öncesinde vitesi inceleyerek yolculuğunuzu pratik bir hale getirebilirsiniz.
Kontrol Paneli: Aracın silecek, sinyal, klima ve radyo gibi fonksiyonlarını çalıştırmak için direksiyon çevresinde kontrol düğmeleri bulunur. Sürüş öncesinde bu düğmeleri bilmeniz güvenlik ve konfor için oldukça önemlidir.
Manuel Araba Çalıştırma Aşamaları
Eğer aracınızın aksamlarını ve fonksiyonlarını tam anlamıyla öğrendiyseniz kullanmaya hazırsınız demektir!
Konforlu bir sürüş deneyimi yaşamak için aracı doğru bir şekilde çalıştırmanız oldukça önemli. Aksi takdirde aracın stop etmesi gibi problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun için ilk olarak aracın koltuğunu rahatlığınıza göre ayarlayın ve kemerinizi bağlayın. Sonrasında aracı sürmek için kullanacağınız pedalları inceleyin. Genellikle en solda yer alan pedal debriyaj, orta pedal fren ve sağda yer alan pedal gaz için kullanılır. Aracı doğru bir şekilde kullanmak için bu pedalları iyice öğrenin.
Ardından şu adımları sırasıyla izleyiniz:
Manuel Vitesli Araba İle İlk Kalkış Nasıl Yapılır?
Her vites değiştirmeniz gereken durumda bu işlemi tekrarlayacağınızı unutmayın.
Aslında manuel araç nasıl çalıştırılır gibi soruların cevabı biraz da pratik yapmaktır. Eğer manuel araç kullanımında ustalaşmak istiyorsanız bol bol araç kullanmaktan çekinmemenizi öneririz.
Manuel Vitesli Araba İle Yokuşta Kalkış Nasıl Yapılır?
Yokuşlar düz vitesli araba kullanma konusunda deneyimi olmayan veya tekniğini tam kavrayamamış kişilere korkutucu gelebilir. Aşağıda düz vitesli araba yokuşta nasıl kaldırılır konusunun detaylı anlatımı ile bu konuyu çok iyi kavrayacak ve bundan sonrasında yokuşlar çekindiğiniz bir konu olmaktan çıkacaktır.
1 – El frenini çekin ve vitesi boşa alın.
2 – Debriyaja tamamen basın ve basılı bir şekilde bekleyin.
3 – Frene basılı tutun ve arabayı çalıştırın.
4 – Vitesi bire getirin ve el frenini indirin.
5 – Bu esnada debriyajdan yavaşça ayağınızı kaldırmaya başlayın ve bir yandan da gaza yavaşça basın. Sonrasında araba hafifçe hareket etmeye başlayacaktır. Bu noktada araba hareket etmeye başlasa da bir süre debriyajdan ayağınızı çekmeyin. Arabanın hareket etmesinden 4-5 saniye kadar sonra ayağınızı debriyajdan tamamen çekebilirsiniz. Bunun nedeni ise arabanın kaymasını engellemektir.
İyi bir sürücü olabilmek için arabaların özelliklerini ve farklarını da bilmek oldukça önemlidir.
Düz Vites Araba İle Fren Nasıl Yapılır?
Trafikte seyrederken aniden durmamızı gerektirecek durumlar olabilir. Örneğin; kırmızı ışık veya yaya yolu gibi alanlarda fren yapmak gerekir. Düz vites araba ile nasıl fren yapılır aşağıda detaylıca anlatılmıştır.
1 – Debriyaja basılı tutun ve vitesi bire alarak yavaşça frene basın.
2 – İkinci seçenek ise debriyaja basın sonra frene yavaşça basın, aracı boşa alın ve ayağınızı debriyajdan çekin.
Eğer gerçekten usta bir sürücü olmak istiyorsanız, bunun yolu bolca pratik yapmaktan geçer.
Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]